VAJAT ZA MLADENCE DOBIO NOVI SJAJ: Serija "Vreme Zla" Gligorijevićima iz Jagodine bila povod da renoviraju kuću građenu pre više od veka

Zorica Gligorijević

18. 10. 2020. u 10:15

PRVA klapa serije "Vreme zla" u kući Gligorijevića u Gornjem Račniku pala je krajem avgusta, a ovaj Jagodinac koji je sačuvao dedovinu i stvari stare i više od sto godina, tek je tad prionuo na posao.

ВАЈАТ ЗА МЛАДЕНЦЕ ДОБИО НОВИ СЈАЈ: Серија Време Зла Глигоријевићима из Јагодине била повод да реновирају кућу грађену пре више од века

Foto privatna arhiva

Novac koji je dobio od produkcije uložio je u renoviranje vajata, koji je pre jednog veka sagradio njegov pradeda Aca Kostić.

Foto privatna arhiva

"Utegao" ga je stiroporom i lepkom, a da bi dobio na rustičnosti, sa spoljne strane ga je, prema savetima scenografa Mileta Jeremića, premazao blatom i slamom. Ideju da starom vajatu "udahne život" dao mu je glumac Andrej Šepetkovski prilikom snimanja serije "Vreme zla".

- Pošto je porodica bila veoma brojna, vajat je bio namenjen mladencima, jer su u njemu posle svadbe mogli da budu sami. Poslednji par koji ga je koristio bili su moji deda Relja i baka Leposava. U njemu su povremeno spavale i sluge pradede Ace, kojih je bilo petnaestak. Za vreme Drugog svetskog rata u njemu su spavali ukućani, jer je četnička komanda bila u kući. Deda Relja je vajat kasnije koristio za odlaganje namirnica i spremanje sira, a ispred njega je sagradio pušnicu. Posle njegove smrti, bio je prepušten zubu vremena, pa sam rešio da ga obnovim i opremim stvarima koje su nekada bile u njemu - kaže Gligorijević, za "Novosti".

AUTENTIČNOST

ČATMARA je napravljena od blata i slame, a Gligorijević se seća da mu je deda Relja pričao da su grede, duge po 13 metara, iz planine dovožene u duplim zaprežnim kolima. U kući postoji velika slavska soba, s oslikanim krevetima, klupama, velikim stolom i kubetom... Kuća je oslikana 1891. godine bojama koje su i dan-danas postojane.  Iako su mnoge predmete poklonili Zavičajnom muzeju u Jagodini, Gligorijevići čuvaju drvena korita, češagije, ramove za tkanje, plugove...

Foto privatna arhiva

Inače, kuća Gligorijevića, prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, jedna je od dve jedinstvene u Srbiji, i iako nije najstarija, jer je sagrađena pre 136 godina, grandiozna je jer ima 130 kvadrata. Zanimljivo je da su je gradila četiri brata: Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić. Pošto je nakon njihove ženidbe postala pretesna za svu čeljad, braća su kraj nje napravila još tri kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih