OBNOVA BISERA ARHITEKTURE: Poboljšana energetska efikasnost zgrade Narodnog pozorišta u Užicu

N. JANKOVIĆ

14. 10. 2020. u 07:49

ZAVRŠENA je realizacija projekta delimične rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Narodnog pozorišta u Užicu.

ОБНОВА БИСЕРА АРХИТЕКТУРЕ: Побољшана енергетска ефикасност зграде Народног позоришта у Ужицу

Jedan pogled na užički teatar / Foto N. Janković

Uz očuvanje autentičnog izgleda prepoznatljive i zaštićene građevine, na većem delu objekta su postavljene termoizolacija i fasadni zidovi, zamenjene su velike površine spoljnje stolarije i bravarija, te renovirani zidovi sale za gledalište.

Još 2018, iz fondova Evropske unije je za ovaj posao obezbeđeno 150.000 evra, a preostalih 75.000 je namirila lokalna samouprava.

U međuvremenu, Užičani su svoje predstave igrali u novom Kulturnom centru na Zlatiboru, što je i publici na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore omogućilo da uživa u vrhunskim dometima scenske kulture.

- Upravo završeni radovi su samo jedan segment onoga što je neophodno uraditi - najavljuje direktor Narodnog pozorišta Zoran Stamatović. - Mi imamo sopstvenu kotlarnicu koja, nažalost, i dalje koristi mazut, pa nam je prvi naredni korak njena rekonstrukcija i prelazak na neki drugi, ekološki prihvatljiviji energent. Potom će, nadamo se, na red doći i obnova, odnosno izolacija krova zgrade.

MANDIĆ

ZGRADA pozorišta u Užicu je najvažniji deo arhitektonske celine autora Stanka Mandića i pod zaštitom je države kao spomenik kulture. Nedugo po izgradnji, 1961, postala je deo Svetskog leksikona arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru