"BIOFEST" DONOSI ZDRAVU HRANU: U Subotici se održava Festival organske proizvodnje

J. L.

08. 10. 2020. u 14:04

FESTIVAL organske proizvodnje „Biofest“, 16. po redu, održava se u Subotici, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije u mnogo manjem obimu.

БИОФЕСТ ДОНОСИ ЗДРАВУ ХРАНУ: У Суботици се одржава Фестивал органске производње

Foto: J. L.

Tokom festivala održana je izložba organskih prouvoda, a predstavljeni su rezultati anketnog istraživanja organskih proizvođača, koje je rađeno u okviru "Akcionog plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji Vojvodine od 2020. do 2025. godine“, čiji je  cilj unapređenje mera podrške organskoj poljoprivredi u pokrajini.

- Ono što smo saznali je da je 90 odsto njih prešlo na organsku proizvodnju da bi sačuvali zdravlje i životnu sredinu, i to je nešto što nas nije iznenadilo – objašnjava Snježana Mitrović, predsednica Udruženja „Terras“.

– Više od 70 odsto njih je dobilo subvencije i podsticajna sredstva, a oni koji nisu dobili najčešće nisu ni konkurisali jer je u pitanju refundacija troškova a ne sufinasiranje. To će upravo biti jedan od naših predloga, da izađemo u susret našim organskim proizvođačima sa sufinansiranjem proizvodnje. Visok procenat je i onih koji smatraju da Vojvodina itekako ima potencijala za razvoj organske proizvodnje, ali je 88 odsto njih  koji se bave sa gazdinstvima manjim od deset hektara. Najveći problemi su im što teško dolaze do zaštitnih sredstava za lečenje stoke i većina njih shvata koliko je internet važan, neki već na taj način prodaju svoje proizvode a mnogima je potrebna edukacija.

Po podacima iz 2018. godine u Vojvoidni je bio registrovan  141 organski proizvođač, ali su se smanjile površine koje se obrađuju sa  oko 6.000 hektara na 5.800.

- U poslednje tri godine  došlo je do povećanja organske proizvodnje za 50 odsto. Vojvodina je nekada prednjačila, a sada stagnira. Smanjuju se površine ali se povećava broj organskih proizvođača. Oseti se kada iz organske proizvodnje izađe neko sa hiljadu hektara a uđe njih desetak sa malim površinama – dodaje Snježana Mitrović.

– Generalno gledano, organska proizvodnja se razvija, a najzastupljenije su žitarice, ali i voće i povrće, jaja..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili