DUHOVNA PESMA LAPOVACA OSVOJILA DRUGO MESTO: Numera u srpsko-vizantijskom stilu

Z. Gligorijević

08. 10. 2020. u 13:32

PESMA „Raduj se Paraskevo“ osvojila je drugo mesto na izboru za najlepšu duhovnu pesmu TV „Hram“.

ДУХОВНА ПЕСМА ЛАПОВАЦА ОСВОЈИЛА ДРУГО МЕСТО: Нумера у српско-византијском стилу

Foto: Z. Gligorijević

Pesmu je napisao i komponovao NJegoš Stikić iz Lapova, koji na Bogoslovskom fakultetu u Grčkoj završava doktorske studije. Pesma je prvi put izvedena prošle godine povodom stogodišnjice crkve u Lapovu, posvećene ovoj svetiteljki.

- Numera je urađena u srpsko-vizantijskom, odnosno starom svetogorskom melosu, koji se neguje na Svetoj Gori. Melodija je „obojena“ karakterističnim instrumentima, među kojima su bubanj zvani tarabuka, karaterističan za balkansko-mediteranski kraj, i tambura karaduzen, zastupljena u Grčkoj i arapskom svetu, na kojoj ja sviram. Dakle, mislim da je autentički vizantijski crkveni melos našu pesmu za sada vinuo u sami vrh među pedesetak pesama koje su se izdvojile – navodi Stikić za „Novosti“.

On dodaje da je još od srednje škole maštao da za stogodišnjicu crkve nešto komponuje i da je srećan što mu se želja ostvarila. Ovaj vredan i duhovno veoma nadahnut Lapovac po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu i master studija u Ženevi, dobio je stipendiju grčke pravoslavne crkve za doktorske studije. Tamo je već četiri godine, a kada bude dobio zvanje doktora teologije, želja mu je da se vrati u Srbiju i da se bavi crkvenom prosvetom u srednjoj školi ili na fakultetu ili da u nekoj od crkava bude rukopoložen u jereja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)