NE ODMARA IAKO JE OKTOBAR Vladica iz šahtova kod škole u Vranju izvukao 15 zmija

Novosti online

05. 10. 2020. u 12:35

UKROTITELj zmija iz Vladičinog Hana, jedini hvatač gmizavaca u Srbiji - Vladica Stanković, ne odmara ni u oktobru.

НЕ ОДМАРА ИАКО ЈЕ ОКТОБАР Владица из шахтова код школе у Врању извукао 15 змија

Foto: Printskrin

On je juče imao jednu, a već jutros je zasukao rukave i otišao na drugu intervenciju, u okviru koje se ni manje, a ni više, zavukao u dva šahta, i izvukao čak 15 stepskih smukova.

Stanković je intervenisao u Osnovnoj školi "Prvi maj", u mestu Vrtoguš kod Vranja.

Kako je rekao, iz šahta je izvukao 15 neotrovnih zmija smukova.

- Reč je o stepskim smukovima, inače zmijama neotrovnicama. U saradnji sa komunalnom policijom Vranja, izvukao sam dva velika i 13 malih smukova - rekao je Stanković neposredno pošto je uspešno izveo ovu akciju.

Dok je Vladica radio svoj posao, među okupljenima, a pretpostavljamo da su radnici škole, zbijala se šala ko će od sad da ulazi u šaht, i ko više neće da pušta vodu.

Nakon intrevencije, on je đacima ove škole održao kratko predavanje o tome koje zmije postoje na našim prostorima, kakve su po prirodi, i još jednom za naš portal ukazao koliko je značaj da se deca informišu o ovoj temi.


On je u jednom od razgovora za naš portal objasnio, inače, da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a da su samo tri otrovnice.

- Ostale su bezopasne. U svim intervencijama koje sam do sad imao, od 100 odsto, u  2 do 3 odsto su bile otrovne. Najveći broj su zmije koje su neotrovne i koje uopšte ne ugrožavaju ljude. Strah kod ljudi pravi najveći problem. Otrovne su poskok, kao najveća otrovnica i u Evropi, takođe, imamo i u šarku, ali ona se nalazi na 600 metara nadmorske visine i slabije se nalazi, i imamo planinskog šargana, ali on se nalazi na Šar planini, i veoma retko se može videti... Sve su to zaštićene vrste zakonski, i ne bi trebalo da se ubijaju, jer treba da shvatimo  koliko je njihov značaj u  prirodi - objasnio je u avgustu Stanković i dodao da sve zmije koje uhvati u urbanoj sredini vraća u prirodu.

Stanković je sinoć jednu zmiju izvukao iz automobila Vranjanaca. Ona im se prvo pojavila na haubi, a zatim se zavukla u karoseriju vozila.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)