NOVI IZVOZNI POSAO U VALjEVU OBRADOVAO STOČARE: Jaganjci zaobilazno na tržištu Evrope

B. PUZOVIĆ

21. 09. 2020. u 14:00

НОВИ ИЗВОЗНИ ПОСАО У ВАЉЕВУ ОБРАДОВАО СТОЧАРЕ: Јагањци заобилазно на тржишту Европе

Foto B. Puzović

IZ valjevskog kraja će najpre u Severnu Makedoniju, a odatle na tržište EU, biti izveženo oko 20.000 jagnjadi, s tim što je dosad 9.000 grla već plasirano u trgovinske lance širom Starog kontinenta.

Ponovni plasman jagnjadi, posle više decenija pauze, organizovan je posredstvom firme "Gold drov" iz Valjeva koja se desetak godina bavi izvozom stoke za poznate kompanije u BiH i Crnoj Gori. Za nepunih nedelju dana, uglavnom sa teritorije Kolubarskog okruga, ali i iz beogradske opštine Obrenovac, otkupe i u Severnu Makedoniju izvezu 2.500 jagnjadi težine od 30 do 35 kilograma.

Realizacija ovog posla ostvarena je zahvaljujući saradnji profesora Poljoprivrednih fakulteta u Skoplju i Beogradu i njihovoj proceni da u Srbiji mogu da se obezbede dovoljne količine jagnjadi za izvoz u Severnu Makedoniju, a odatle u Hrvatsku, Nemačku, Italiju i Grčku.

- Da ovaj izvoz nije ugovoren, proizvođači praktično ne bi znali šta da rade s jagnjadima, jer je cena pala na 160 dinara, a nije bilo potražnje u Srbiji - kaže vlasnik pomenute firme iz Popučaka kod Valjeva, Nenad Simić. - Od proizvođača jagnjad otkupljujemo za 200 do 220 dinara po kilogramu žive vage i svesni smo da bi cena mogla da bude i viša, ali to ne zavisi od nas.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)