U KIKINDI ODRŽANI 35. „DANI LUDAJE”: Kakva rekorderka - DŽIN od skoro 600 KILOGRAMA došao iz Čuruga! (FOTO)

R. ŠEGRT

19. 09. 2020. u 18:35

LUDAJE, bundeve i tikve ponovo su obojile Kikindu u narandžasto. I pokazale da su veće i od korone.

У КИКИНДИ ОДРЖАНИ 35. „ДАНИ ЛУДАЈЕ”: Каква рекордерка - ЏИН од скоро 600 КИЛОГРАМА дошао из Чуруга! (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Glavne su bile one najteže i najduže, jer su, kao i uvek, obeležile 35. “Dane ludaje”. Skromije nego ranijih godina, ali, ipak, tradicionalno. Da se ne prekida najveća i najlepša kikindska fešta. I jedna od najboljih u Srbiji.

Tome su ove godine najviše doprineli Dušan Jankov iz Čuruga i Goran lazić iz Kikinde. Jankov je ponovo, četvrti put, pobedio sa najtežom ludajom od čak 588,5 kilograma. Drugo mesto, sa bundevom od 431 kilogram, zazuzela je Dijana Vukadinović iz Zemuna. Treći je bio Lazić, njegova tikva imala je 330 kilograma.

- Pola godine treba za uzgoj ovakve bundeve. Gajili smo je majka i ja. Iste je veličine kao i lanjska, ali je manje mesnata, pa je laška. Nije GMO, već je proverene sorte “atlantik”, nastaka ukrštanjem mađarske bele i velike meksičke tikve. Sledeće godine posvetiću se dugačkim ludajama, zeške mi više nisu izazoc- otkrio je Jankov, kome je pripala nagrada do 100.000 dinara.

Kikinđani Goran Lazić je zvanični svetski rekorder u proizvodnji dugačkih tikava. To je potvrđeno prpošle godine u Sloveniji gde je odneo bundecu dugu 395,4 centimetra. Ove godine kod kuće u Kikindi, pobedio je sa ludajom dužine 312 centimetara Vicešampion je Stevan Matić iz Zemuna sa plodom od 290 centimetara, a treće mesto zauzeo je Ištvan Varga iz Temerina, čija je bundeva duga 284 centimetra.

- Ove godine nisam oborio rekord, jer sam uzeo američko seme, od njihovih rekordera, ali sam pogrešio, naše je bolje. Vreme mi nije išlo na ruku, temperature noću i danju nisu bile ujednačene, ali nije ni loše. Skorp osam meseci rada sam uložio, podigao sam specijalni plastenik.

REKORD IZ AUTOBUSA

PROŠLE godine na “Danima ludaje” izmerene su rekordno teške i duge tikve. Milan Vučen iz Kikinde imao je bundevu dugu čak 366 centimetara, a rasla u bašti Gorana Lazića. Lazić se istovremeno takmičio u Sloveniji sa dugačkom tikvom, koju je odneo autobusom. Dušan Jankov iz Čuruga postavio je rekord od 639,5 kilograma. Pre 35 godina pobednička tikva imala je svega 99 kilograma.

Iako je fešta u čast banatske banane bila mnogo skromnija nego ranijih godina zbog pandemija koronavirusa, posetioci nisu ostali gladni. Vredni domaćini pripremili su svega. Na astalima “banatskog fruštuka” služila slana i slatka hrana. Bilo je kifli i štrudli, krofni i mafina, kuglofa i drugih kolača, a najviše bundevare, slatke pite od bundeve, sa cimetom i prah šećerom. Bilo je i piva i sladoleda od ludaje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna