"ŠKOLA“ ZA TRI ZEMLJE: Obuka na Zlatiboru za granične policajce BiH

V. Mitrić

18. 09. 2020. u 14:05

PRIPADNICI Granične policije Bosne i Hercegovine, u minulih pet dana, na Zlatiboru pohađali su naprednu obuku o taktici i tehnici korišćenja ATV vozila, pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i bezbednost granica (EXBS Program) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

ШКОЛА“ ЗА ТРИ ЗЕМЉЕ: Обука на Златибору за граничне полицајце БиХ

Foto: V. Mitrić

Obuku  je pohađalo deset pripadnika GPBiH sa instruktorima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. 

Foto: V. Mitrić

Pripadnici GPBiH su ovom obukom stekli nove veštine i praktična znanja o pravilima sigurnosti i tehničkom održavanju vozila, što je od izuzetnog značaja s obzirom na to da će se ATV vozila svakodnevno koristiti za nadzor državne granice, uglavnom na brdovitom ili neravnom terenu i u ekstremnim uslovima.

Svim učesnicima su podeljeni sertifikati, a spoorvode je tri države u okviru inicijateive koju je EXBS osnovao pre deset godina. Ova asocijacija  okuplja carine i granične policije iz Srbije, Hrvatske i BiH, a uspostavljena je radi unapređenja prekogranične saradnje i međusobnog poverenja.

Foto: V. Mitrić

Nakon ove, u narednom periodu biće  organizovane još dve obuke, osnovna i napredna, za još deset policijskih službenika GPBiH. 

Vlada SAD-a, od osnivanja GPBiH, pruža podršku u radu i razvoju. Dosad je daroca  specijalističku opremu u vrednosti blizu od 13 miliona KM i organizovala niz obuka za policijske službenike GPBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir