POLITIČKA KRIZA PRED RAZREŠENJEM? Susret predstavnika gradskog odbora SNS u Šapcu sa čelnicima pokreta "Zapadna Srbija"

A. DELIĆ

15. 09. 2020. u 07:52

JUČE je po petoro prvih na odborničkim listama SNS i pokreta "Zapadna Srbija" dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića postiglo Sporazum o programskim ciljevima razvoja Šapca, što znači da je na pomolu rasplet višemesečne političke krize.

ПОЛИТИЧКА КРИЗА ПРЕД РАЗРЕШЕЊЕМ? Сусрет представника градског одбора СНС у Шапцу са челницима покрета Западна Србија

Foto: Novosti

- Tokom sastanka u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke se razgovaralo o mogućoj koaliciji i usklađivanju izbornih programa u interesu građana. U konstruktivnoj atmosferi, nije bilo reči o raspodeli vlasti, već se govorilo isključivo o stvaranju što povoljnijih uslova za ekonomski razvoj grada - saopštili su šabački naprednjaci, te pozvali manjinske stranke da se pridruže novoj, širokoj skupštinskoj većini koja, po najnovijim rezultatima izbora, ima čak 43 od ukupno 69 mesta u lokalnom parlamentu.

INTERES SUGRAĐANA

POVODOM razgovora sa SNS, oglasio se i šabački pokret "Zapadna Srbija", ističući da je i ranije "izrazio spremnost da razgovara sa svakom političkom opcijom koja ima za cilj unapređenje i razvoj Šapca".

- Naš program su kreirali stručni timovi u saradnji sa sugrađanima, a javnosti smo ga predstavili još uoči lokalnih izbora... Pozdravljamo i spremnost Gradskog odbora Srpske napredne stranke da razgovara sa drugim listama, jer i one koje ostvare manju podršku mogu imati kvalitetne ideje za unapređenje života svih u Šapcu - saopšteno je iz "Zapadne Srbije".

Podsetimo, ranije je šabačka vlast uglavnom formirana sa jednim odbornikom više, da bi se potom predstavnici stranka, (ne)očekivano prevodili u redove koalicije oko ZZS, odnosno DS.

Tokom jučerašnjeg dana je stigao i odgovor Upravnog suda Srbije, ali očekivane odluke o tome da li će biti reprize već ponovljenih izbora još nema, odnosno predmet je - radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja - vraćen šabačkoj gradskoj izbornoj komisiji.

Podsetimo, GIK je prošle sedmice - sa 10 glasova "za" i 10 "protiv" - odbio prigovore o tome da je bilo izbornih nepravilnosti na 19 od 27 glasačkih mesta. Na ovo rešenje je Upravnom sudu je upućena žalba sa obrazloženjem da je većina članova GIK navodno potvrdila da je bilo nepravilnosti, ali da su glasali drugačije?!

U Šapcu su, inače, 5. septembra ponovljeni izbori na 27 od 100 biračkih mesta, a SNS je pobedu iz juna potvrdila osvojivši 37 od 69 odborničkih mesta. Lista Nebojše Zelenovića uputila je prigovore zahtevajući novo ponavljanje izbora, ali je - s obzirom na to da u GIK više nema većinu - žalbu uputila Upravnom sudu.

 
PRIJAVA

KONFERENCIJU za medije je održala i sada već okrnjena koalicija koju, uz glavnog partnera ZzS, čine još i "Metla", "Prilika", Ruska stranka i Evropska zelena stranka, koje su prešle cenzus posle ponavljanja izbora na 27 mesta. Kako je saopštio Nebojša Zelenović, podneta je nova krivična prijava protiv organizovane kriminalne grupe koja je, navodno, pokrala izbore u Šapcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri