KRIVAJU TRUJE ISTI ZAGAĐIVAČ: Inspekcija po prijavi ekologa utvrdila da je u reku kod Srbobrana ispušten stajnjak

Z.Rajić

08. 09. 2020. u 11:39

КРИВАЈУ ТРУЈЕ ИСТИ ЗАГАЂИВАЧ: Инспекција по пријави еколога утврдила да је у реку код Србобрана испуштен стајњак

Foto EPOS

REKA Krivaja kod Srbobrana ovih dana ponovo je onečišćena tečnim svinjskim stajnjakom (osokom), a inspekcija je, po prijavi Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS), utvrdila da je zagađenje, kao i ranije, stiglo sa privatne farme "Ekstra farm".

Ekolozi, koji su sa radnicima poljoprivrednog preduzeća "Agropromet" iz Bečeja u februaru ove godine blokirali proboje osoke sa farme u nedopuštenu lagunu (taložno polje), odakle se stajnjak prelivao u reku, otkrili su novi akcident prilikom košenja korova između farme i Krivaje.

- Stara laguna, napravljena bez dozvole na zemljištu "Agroprometa", bila je posle blokiranja ispusta osoke već skoro zasušila i počela se vraćati u prirodno stanje, kad smo otkrili da je opet prepuna stajnjaka. Ustanovili smo da je probijen nasip nove lagune, koju je farma napravila na svom posedu, odakle se osoka ulila u staru lagunu i direktno prelila u Krivaju - kaže predsednik EPOS Dragan Kurjački.

Prijave protiv firme "Ekstra farm" zbog najnovijeg zagađenja, EPOS je podneo pokrajinskim inspekcijama za vodoprivredu i zaštitu životne sredine i republičkoj poljoprivrednoj inspekciji, a prosleđena je i lokalnoj samoupravi. Dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća, zadužen za zaštitu životne sredine, obezbedio je vozilo za obilazak terena oko farme, u čemu je i sam aktivno učestvovao.

Foto EPOS

- Pokrajinska vodoprivredna inspekcija stigla je u roku od dva sata od podnošenja prijave i utvrdila oticanje osoke u Krivaju i mesto proboja iz nove zemljane lagune. Pošto je to ponovljen slučaj, farma će najverovatnije završiti na sudu, a EPOS je spreman da se u tom postupku pojavi kao svedok - rekao je Kurjački.

POVUČENA TUŽBA

Iz "Ekstra farma" su zimus najavljivali skoru izgradnju adekvatne lagune umesto dotrajalih betonskih i neuslovne zemljane, ali im je bilo preče da tuže predstavnike EPOS zbog ometanja poseda farme tokom blokiranja proboja osoke. Prvo ročište je održano u maju u sudu u Vrbasu, ispred kojeg su ekolozi iz Vrbasa, Odžaka, Subotice, Ravnog Sela i Bačkog Dobrog Polja održali protest podrške kolegama iz Srbobrana. Drugo ročište ovog leta nije održano, jer je menadžment "Ekstra farma" u međuvremenu povukao tužbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)