SVE VIŠA POLJA POD SUNCOKRETOM: Ratare brine otkupna cena koja je manja od prošlogodišnje

Z. Gligorijević

03. 09. 2020. u 20:49

U POMORAVSKOM okrugu suncokreta je bilo samo na društvenim i zadružnim imanjima, a danas je zastupljen na 4.000 hektara individualnih uzgajivača.

СВЕ ВИША ПОЉА ПОД СУНЦОКРЕТОМ: Ратаре брине откупна цена која је мања од прошлогодишње

Foto: Z. Gligorijević

Savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno savetovadavno stručne službe Jagodina Miodrag Simić kaže da je to zahvaljujući edukaciji na oglednim poljima tokom manifestacije „Dani polja“, koju organizuju deset godina za redom.

- Na suncokretu ove godine neće biti zarade, jer će prinosi biti do 3,5 tone po hektaru, a zbog velikog broja kišnih dana „kolač“ zadržava vodu, pa će se pojaviti bolesti i ova uljarica biće lošijeg kvaliteta. Nisam zadovoljan ni otkupnom cenom suncokreta od 29,5 dinara po kilogramu, jer su mi lane plaćali 32,5 dinara po kilogramu – kaže poljoprivrednik iz Medveđe kod Despotovca Radiša Radisavljević.

Ni Vidan Stanisavljević, koji je na njegovu preporuku zasadio suncokret na 5 hektara, jer je on odličan predusev, posebno za pšenicu, nije zadovoljan cenom, koja bi, smatra, trebalo da bude bar 34 dinara po kilogramu.

- Ulaganja su velika. Napraviću računicu, pa ću videti šta je isplativije – veli Stanisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika