OČUVANJE USMENIH TRADICIJA: Održana sedma stručna konferencija Kazan Kult u Kladovu

S. M. Jovanović

02. 09. 2020. u 15:48

OVOGODIŠNjI, sedmi po redu Kazan Kult bio je posvećen očuvanju usmenih tradicija kao nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Podunavlja.

ОЧУВАЊЕ УСМЕНИХ ТРАДИЦИЈА: Одржана седма стручна конференција Казан Култ у Кладову

Foto: S. M. Jovanović

Zbog pandemije virusa korona izostalo je učešće učesnika iz inostranstva, ali su zato eksperti iz naše zemlje međusobno razmenjivali iskustva, mišljenja i znanja o očuvanju, predstavljanju, digitalizaciji i tumačenju kulturnog nasleđa.

Foto: S. M. Jovanović

- Mi sada, budući da smo svi zajedno zbog ove velike pandemije na svoj način fokusirani prema kulturi, sa radošću pristupamo toj riznici nematerijalne baštine da pokažemo upravo to trajanje i verujemo da će posle ovog perioda akumulacije energije i stvaralaštva koji se dogodio za vreme izolacije da nastupi jedna eksplozija stvaralaštva. Mislim da tu Kazan Kult ima svoju misiju, koliko i sve manifestacije i oni svi hrabri ljudi koji se okupljaju da pokažu koliko je kultura važna - ističe reditelj Nebojša Bradić, moderator konferencije. 

O nematerijalnoj kulturnoj baštini svoje radove predstavili su, između ostalih, teatrolog Aleksandra Milosavljevića, publicista i urednik IK Klio Zoran Hamović, dr Iva Nenić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

- Kroz stručnu konferenciju, razmenu iskustava, nova saznanja iz oblasti nematerijalne kulturne baštine mislim da smo uspeli da pokažemo da ovo malo mesto u unutrašnjosti ima šta da da u ovoj oblasti i da ostavimo trag o kulturnom nasleđu Podunavlja i Đerdapa - kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu, organizator Kazan Kulta.

Ovu stručnu konferenciju sufinansira Ministarstvo kulture, partner je Dunav fest, a pokrovitelj opština Kladovo.

Foto: S. M. Jovanović

Scenski program Kazan kulta bio je rezervisan za nastup čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije iz Kladova, Negotina i Bora, a publika je bila u prilici i da pogleda kako se pravi rikalo zahvaljujući projekciji nagrađivanog filma “Svirala od 11 pedalja”  Zdenke Tomić, novinara i dokumentariste iz Negotina.

- Film “Svirala od 11 pedalja” nastao je pre gotovo dve decenije, a ono što je meni posebno zadovoljstvo je što se na ovoj manifestaciji prikazuje posle pauze od više od 15 godina, koliko je prošlo od poslednje festivalske projekcije 2005. kada je osvojio gran pri festivala u Gospođincima. Ono što me posebno čini srećnom je to što mi se čini da posle 20 godina sve to što smo činili nekada sa skromnom tehnikom u nekadašnjoj RTV “Krajina” danas ima posebnu vrednost i još veću draž - kaže Zdenka Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ROMANI LETICE MILOVANOVIĆ: Borska spisateljica večeras u Paraćinu