IZGRADNJA NOVOG AERODROMA KOD VELIKOG GRADIŠTA: Na Srebrnom jezeru pista iz tri faze

D. NOVKOVIĆ

27. 08. 2020. u 14:19

PLANIRANA izgradnja aerodroma na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta biće realizovana u tri faze.

ИЗГРАДЊА НОВОГ АЕРОДРОМА КОД ВЕЛИКОГ ГРАДИШТА: На Сребрном језеру писта из три фазе

Foto: D. N.

Shodno već utvrđenom Planu detaljne reulacije, izrađenom po narudžbi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poletno-letna staza će u prvoj fazi gradnje biti duga 1.500, u drugoj 1.800, a u trećoj 2.400 metara.

Istovremeno, i kompletno područje ovog plana je podeljeno na tri urbanističke celine - poletno-sletna i staza za rulanje, prateći objekti i komercijalni sadržaji. Njihova gradnja se planira na neizgrađenom, poljoprivrednom zemljištu koje "presecaju" nekategorisani, poljski putevi i melioracioni kanali.

Reč je o području koje se nalazi u katastarskim opštinama Veliko Gradište, Kumane i Kisiljevo, a do novog aerodroma će se stizati preko nove saobraćajnice koja se odvaja od one postojeće, koja vodi ka turističkom naselju Beli bagrem.

Za početak realizacije ovog projekta je neophodno obezbediti prostorne uslove, jer treba smestiti terminal, garaže za parkiranje opreme i sredstava, vatrogasne baze, hangare za smeštaj vazduhoplova, te neophodnu saobraćajnu i tehničku infrastrukturu. Okvirno, površina građevinskog zemljišta koji će zauzimati kompleks aerodroma iznosiće 215 hektara, a konačna brojka će biti poznata naknadno - u skladu sa optimalnim položajem, dužinom i sigurnošću poletno-sletnih staza, te povezivanjem sa državnim putem.

Foto: PDRA "Srebrno jezero"

Zone H1, H2 i H3
 
ZONE

AERODROM će se graditi u zonama H1, H2 i H3, odnosno zonama rekreativnog i šumskog kompleksa Beli bagrem koji više nije potreban za izgradnju golf terena i ranije planiranog načina korišćenja.

 Foto: D. N.

 
PARAMETRI

BUDUĆI aerodrom se planira za letove iznad 60, pri vidljivosti ne manjoj od 800, ili pri vidljivosti duž poletno-sletne staze od najmanje 550 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu