DOBRO ORGANIZOVANE GRUPE: Kradu ribu i uteruju strah - ugrožavaju bezbednost zaposlenih čuvara

B. Grujić

20. 08. 2020. u 07:45

KRAĐE riba u "Ribnjaku Ečka" u Lukinom Selu kod Zrenjanina ozbiljno ugrožavaju bezbednost zaposlenih čuvara, jer su oni prva prepreka lopovima u noćnim pohodima.

ДОБРО ОРГАНИЗОВАНЕ ГРУПЕ: Краду рибу и утерују страх - угрожавају безбедност запослених чувара

B.Grujić

Dobro organizovane i pripremljene grupe spremne su na sve da bi došle do plena. U tome ne prezaju ni od čega, ni od podmićivanja, pa ni od zastrašivanja radnika.

Proteklog vikenda kako se sumnja upravo su kradljivci zapalili privatni automobil glavnog čuvara ribnjaka, ali i službeni džip, koji su bili ispred njegove kuće. Upravo zato je Dejan Zejak, direktor Ribarskog gazdinstva "Ečka" zabrinut za bezbednost zaposlenih čuvara.

B.Grujić

- Ne znam kako, ali imaju sve informacije, vozikaju se džipovima sa devojkama, od jezera do jezera i glume zaljubljene parove, a u stvari snimaju situaciju i onda im je lako - kaže Dejan Zejak, direktor ribnjaka "Ečka". - Ribokradice su opremljene termovizijskim kamerama i u stanju su da tokom noći, za pola sata ukradu i do hiljadu kilograma ribe. Krajem prošle nedelje, iz jezera "Koča" ukrali su oko 80 kilograma ribe, otkriveni su, ali su uspeli da pobegnu nasipom prema selu Aradac. Našli smo oko 100 metara mreže. Tu krađu smo uredno prijavili policiji.

Policijski inspektori, tvrde zaposleni u ribnjaku u Lukinom Selu, nakon svake prijavljene krađe, izađu na uviđaj, ali im je teško da bilo šta konkretno utvrde, jer im kao dokaz, osim na licu mesta uhvaćenog počinioca, trebaju i mreža, čamac, cirada, pomoću kojih su krali i naravno ukradena riba. To je u istom trenutku, kaže Zejak, praktično nemoguće, jer su lopovi profesionalci i sjajno su obučeni za krađu ribe.

- Jednom smo za vreme krađe, uhvatili lopova i zadržali ga, ali umalo da odgovaramo za krivično delo lišavanja slobode - dodaje Dejan Zejak.

B.Grujić

Šef čuvarske službe, kojem je ispred porodične kuće u Lukinom Selu, zapaljen automobil, kaže da je po svemu sudeći reč o organizovanim grupama, čiji su članovi, besni zbog neuspelog pokušaja nove krađe, najverovatnije i zapalili automobile, u znak pretnje. Tvrdi da se s njima ne treba šaliti, jer su naoružani pištoljima, puškama i bombama.

U periodu od 2017. godine pa do danas, direktna šteta od krađa je, kažu zaposleni u ribnjaku "Ečka" - 300.000 evra. Godišnje, lopovi koji na kraju prođu samo sa uslovnim kaznama, ukradu više od hiljadu tona ribe, 600 tona konzumne i preko 400 riblje mlađi. Lopovi najviše kradu šarana, ali ne libe se da ukradu i jednogodišnju riblju mlađ, koja se na divljem tržištu prodaje i za 160 dinara za kilogram.

MITO I DO 1.000 EVRA

RIBOKRADICE su široke ruke za pravovremene i tačne informacije. Tako 15 zaposlenih čuvara dobija ponude da u pravo vreme dojave informaciju, a da za uzvrat dobiju od 500 do čak 1.000 evra. Čuvari tvrde da se trude da časno obavljaju svoj posao i jezera sa ribom fizički brane uz pomoć žica i eksera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (9)

PERAAS

20.08.2020. 08:49

U ECKOJ RIBA , U DRUGIM DELOVIMA SRBIJE / NAROCITO PLANINSKI KRAJEVI / KRADJA DRVA IZ SUMA I KRIVOLOV, ..... U CELOJ SRBIJI ISTA ILI SLICNA PRICA. SUDSTVO OZBILJNO DA SE REORGANIZUJE A KRIVICNI ZAKON POOSTRI I U POTPUNOSTI PRIMENI !!! POICIJA I UHAPSI LOPOVE , ALI IH SUDIJE VRLO BRZO ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA PUSTE PA OVI OSOKOLJENI JOS BRUTALNIJE KRADU !!! A SUMA NESTAJE I GOLET SE SIRI !!!

deda

20.08.2020. 09:12

Ovo kada citam dodjem do zakljucka da policija nije sposobna da izadje na kraj sa tim mafijasima.Umesto da postave dobro naoruzanu policiju i pohvataju tu bandu kukaju i boje se jer su naoruzani.Sve se zna a nepreuzima se nista konkretno.Trazite pomoc od drugih opstina i poapsite tu bandu.

Mikac

20.08.2020. 11:24

Sramota za Zrenjanjinsku policiju, zar par lopova su sposobniji od cele policije. Iygleda da cela zrenjenjinska policija treba da dobije otkz/

Miki

20.08.2020. 12:09

Ukazuje kako policija svoj poso radi, kada izadju na teren za njih je to setnja. Treba na skolovanje da bi se setili sta je njihov zadatak, i kako se sprovodi. Tuzno je, tako se poverenje u drzane Organe NE STICE

Bonapart

20.08.2020. 13:49

Vreme je da se vrati zakon iz vremena SFRJ kada su čuvari nosili puške sa odobrenjem da pucaju na lovokradice ili šumokradice. Nema tu mnogo filozofije. Kada lopov zna da može da dobije metak svaki dobro razmisli vredili plen njegovog života ili da ostane trajni invalid i još da ide u zatvor. Čemu swntimentalnost i nekakva ljudskost. Na bezobrazluk i drskost treba najradikalnije odgovoriti, kao što treba dati vlasniku stana pravo da ubije lopova, ako ga zatekne u kući, ili domaćinu ako zatekne lopove na svom imanju u krađi.