PESMA ČUVA NASLEĐE: Kamp srpske tradicionalne muzike održan u Subotici

J. LEMAJIĆ

19. 08. 2020. u 09:15

POD sloganom "Čuvamo svoje nasleđe" u Subotici je održan drugi Kamp srpske tradicionalne muzike, pod vođstvom članova sastava "Srbski pravoslavni pojci", koji je okupio 50 subotičkih osnovaca i srednjoškolaca.

ПЕСМА ЧУВА НАСЛЕЂЕ: Камп српске традиционалне музике одржан у Суботици

J. Lemajić

U prelepom ambijentu Velike terase na Paliću, polaznici kampa učili su o zanimljivostima iz naše bogate muzičke tradicije, kao i o numerama koje karakterišu ovo podneblje i period u kome su nastale. Radionice su se održavale u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, predavači Marko Kačarević, Marija Baljević i profesor Branko Tadić polaznicima su pre svakog časa merili temperaturu i dezinfikovali ruke, a tokom pevanja deca su bila na propisanoj udaljenosti.

- Hvala roditeljima, deci i svima u gradu koji su omogućili da se kamp održi - kaže Kačarević. - Kažu da prvi put kada se nešto desi u jednom mestu to je čudo, drugi put je presedan, a treći put je tradicija. Nadam se da će ovaj kamp u Subotici postati tradicija.

Na javnom času deca su svima održala lekciju kako se na najlepši način čuva svoje nasleđe. Šumadiju su predstavili pesmom "Idu kola preko polja", istočnu Srbiju pesmom "Da sam izvor voda ladna", a okolinu Pančeva numerom "Al su lepe starčevačke seke". Nisu izostale ni "Ječam žnjela Kosovka devojka" , stara obredna pesma sa Kosova, "Udade se Jagodo" iz Prizrena, "O junaštva svetla zoro" iz Crne Gore, "Sini jarko sunce sa Kosova", kao ni pesme novijeg datuma "Sa Kosova zora sviće" i "Ne damo svetinje".

- Drug mi je ispričao kako su se lepo proveli prošle godine, a pritom dosta toga i naučili. Zato sam odlučila da i ja dođem i vidim da je zaista tako - kaže Jovana Zorić, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj". - Najviše mi se svidelo što smo stalno pevali i dosta toga novog smo naučili.

Po drugi put na kampu je bila i Izabela Došlo, koja je i ovoga puta oduševljena atmosferom. Kaže da su joj sve pesme koje su učili veoma lepe, ali su joj, ipak, najlepše "Oj Kosovo, Kosovo" i "Al' su lepe starčevačke seke".

U DVA GLASA

- PRIJAVILA sam se i ove godine za učešće jer veoma volim etno muziku. Ovde se zaista ozbiljno i predano radi, imamo veliki broj proba, a sve što učimo predstavi nam se na zanimljiv način - puna je utisaka Jana Kulić, iz OŠ "Matko Vuković". - Najviše su mi se svidele pesme koje se pevaju u dva glasa. One su najteže i zbog toga su najizazovnije za pevanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!