DA LI ĆE I KAKO DA RADI DOM UČENIKA U RUSKOM KRSTURU: Internat kako kovid diktira

Z. RAJIĆ

17. 08. 2020. u 12:43

NEIZVESNO je da li će i kako od 1. septembra raditi Dom učenika pri Gimnaziji "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, koju učenici pohađaju na srpskom i rusinskom jeziku.

ДА ЛИ ЋЕ И КАКО ДА РАДИ ДОМ УЧЕНИКА У РУСКОМ КРСТУРУ: Интернат како ковид диктира

Foto: Z. Rajić

Razlog je trenutna epidemiološka situacija.

Upravnik internata Mihajlo Nađ kaže da će manje nejasnoća biti posle 27. avgusta, po završetku drugog upisnog kruga, koji je u toku, i u zavisnosti od toga za koji će se model, od ponuđena dva, opredeliti roditelji gimnazijalaca.

- Ako se izjasne za kombinovani model - jedne nedelje neposredna nastava, a druge "na daljinu" - internat će raditi, ali ako rešenje ne bude jedinstveno, nego se, recimo, polovina roditelja odluči za dolazak dece u školu, a ostali za onlajn učenje, biće manje učenika u domu. To bi stvorilo i probleme u radu kuhinje i u formiranju vaspitnih grupa - rekao je Nađ.

On ističe da se internat, u kojem se trenutno sprovodi dezinfekcija i dezinsekcija, priprema kao da će učenici od septembra biti u školskim klupama.

DOMCI SA SVIH STRANA

DOM učenika u Ruskom Krsturu raspolaže sa 70 mesta, koja su svih prethodnih godina popunjavali đaci iz susednih opština, ali i Novog Sada i drugih udaljenijih gradova i sela. Uz gimnaziju opšteg tipa, u školi "Petro Kuzmjak" postoji smer turistički tehničar, koji je učenicima posebno privlačan.

- Ako bude tako, nekoliko soba u domu biće izdvojeno za karantin, za slučaj da se pojavi infekcija kovidom 19. Uz to, smanjio bi se broj stanara u sobama, a povećala bi se razdaljina na dva metra između učenika tokom obroka. Vreme za ručak bi se produžilo sa sat i po na tri sata, da bi svi, bez gužve, stigli da obeduju - kazao je Nađ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024