OTKRIVENA CRKVA IZ SREDNJEG VEKA: Arheolozi na obroncima oštrog vrha Ostrvica, kod Rudnika

M. BOŠNJAK

14. 08. 2020. u 16:54

EKIPA arheologa Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Filozofskog fakulteta u Beogradu otkrila je ostatke srednjovekovne crkve na obroncima oštrog vrha Ostrvica, blizu Rudnika.

ОТКРИВЕНА ЦРКВА ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА: Археолози на обронцима оштрог врха Острвица, код Рудника

Arheolozi Jelena Marjanović, Mirko Vranić, Ana Cicović / Foto M. B.

U ekipi su docent dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić.

- To je jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom, duga 11,5, široka 6,5 metara. Započeli smo čišćenje južnog zida i oltarskog prostora. U tim slojevima pronašli smo mnogo fragmenata fresaka, kojima je hram bio oslikan. Oko crkve je formirana nekropola, koja svedoči o kontinuiranom sahranjivanju pokojnika. Pokretni arheološki materijal podudara se sa istorijskim podacima o korišćenju tvrđave na Ostrvici i njenog podgrađa u 14. i 15. veku - izjavili su ovi arheolozi.

Zbog konfiguracije terena, utvrđenje na Ostrvici je bilo jedno od prirodno najbolje zaštićenih u Srbiji i jedno od najvažnijih.

Vrh Ostrvica / Foto M. B.

- Posle mnogih bitaka i opsada, Turci su Ostrvicu i ceo rudnički kraj zauzeli 1458. godine. Odmah su u utvrđenje Ostrvicu smestili vojnu posadu. Sudbina ove crkve, koja je pratila život hrišćanskog stanovništva ovog kraja, biće razrešena u nastavku našeg istraživanja - dodali su arheolozi.

Ova istraživanja se vrše na sadašnjem imanju porodice Vujić, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture.

PEČAT KNEZA LAZARA

Osnovano se smatra da je utvrđenje na Ostrvici bilo deo sistema odbrane severne srpske granice još u vreme vladavine Stefana Nemanje. Štitila je i jak rudarsko-trgovački centar na obližnjem Rudniku, njegova naselja i koloniju, gde su pre nekoliko godina takođe otkriveni ostaci srpskih srednjovekovnih sakralnih i stambenih građevina, kao i dosta artefakata, među njima i originalni pečat kneza Lazara...

Foto M. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)