NA RED DOŠLA I VAROŠKA KAPIJA: Počela realizacija druge faze arheoloških radova u Smederevskoj tvrđavi

J. ILIĆ

13. 08. 2020. u 08:22

NASTAVLjENA su arheološka istraživanja u sektoru Varoške kapije Smederevske tvrđave, što je zapravo današnji ulaz u prostor nekadašnje srpske prestonice iz srednjeg veka.

НА РЕД ДОШЛА И ВАРОШКА КАПИЈА: Почела реализација друге фазе археолошких радова у Смедеревској тврђави

Foto N. Živanović

Obuhvata tri kule i bedeme koji ih povezuju u dužini od 120 metara, a zajedno sa Kulom br. 15 - porušena je u eksploziji municije 5. juna 1941.

Druga faza arheoloških radova ima za cilj utvrđivanje stepena očuvanosti temeljne zone nedostajuće kule, te dela Varoškog bedema i Varoške kapije koji su tada srušeni.

- Trenutno čistimo temelje neostajuće kule i sada smo u slojevima zemlje iz 19. i 20. veka. Nailazimo na uobičajen arheološki materijal, poput dela starog vodovoda - kaže direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović, napominjući i to da je projektom predviđeno da obnova centralnog dela varoškog bedema traje do 2023.

Finansijska sredstva za arheološka istraživanja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)