POMOR RIBE BEZ KAZNE: Trovači Jadra ne plaše se nikoga

V. Mitrić

11. 08. 2020. u 20:34

MADA se veliki pomor ribe u reci Jadra, po kojoj nosi ime čitav loznički kraj, dogodilo pre petnaesta dana, niko od nadležnih ,osim onih iz OJT Loznica nije se oglasio, mada je reč o jednom od najvećih ekoloških incidenata, do sada, koji je zadesio biljni i životinjski svet.

ПОМОР РИБЕ БЕЗ КАЗНЕ: Тровачи Јадра не плаше се никога

Foto: V. Mitrić

Podsetimo rekom je plutalo više od tone ribe, raznih vrsta, uključujući i mlađ, na sve strane se širio smrad, a voda u koritu je bila penušava.

Na mesto događaja izašao je samo ribočuvar, koji je uzeo uzorke za veštačenje, i policajac i Policijskog odeljenja Lešnica, PS Loznica, koji je sačinio službeniku belešku.

Policija je obavestila OJT od događaju, a dežurni zamenik OJT naložio je policiji da zatraže od svih relevantnih ispekcija da, u skladu sa ovlašćenjima, urade svoj deo posla.

Foto: V. Mitrić

Riba je, i dalje, na veštačenju na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, kako nam je rečeno u Ribarskoj inspekciji u glavnom gradu.

Posle dobijanja nalaza, kažu u Ribarskoj inspekciji, oni će videti šta je dalje da čine.

Zagađenje je bilo najveće u rejonu Lešnice.Pretpostavlja se da je „izvor“ zagađenja iz nekog od bližih sela uzvodno, Straže ili Kozjaka. Prema našim saznanjima, mnogi zemljoradnici u Jadru, u okolnim selima, ispiraju cisterne, posle prskanja njiva hrbicima. Ne čine to, međutim, istovremeno, pa su mali izgledi da odatle „vetar duva“ kada je reč o incidentu, koji bi neki, izgleda, pošto poto da zataškaju iz samo njima znanih razloga.

Foto: V. Mitrić

Naša ekipa istraživala je područja sela uzvodno od Lešnice. U poljima sela Kozjaka, kako su nam svedočili neki meštani, često se pojavljivala, ali ne poslednjih dana, cisterna koja je vozila životinjski i drugi otpad u kanal kraj puta, odakle sve to krene, kada padnu kiše a onda završi u Jadru, koji se uliva i Drinu.

Na jednoj lokaciji, tog kanala, zatekli smo veće lokve krvi, ostatak životinja i ko zna čega, što voda nije mogla da odnese!!! U tom delu „vlada“ nesnosan smrad. Neki od meštana znaju da je to pojavca od ko zna kada, da je inspekcija, pre izvesnog vremena, reagovala, ali se, ubrzo, sve nastavilo po starom iz razloga koje ljudi, eventualno, šapatom kazuju…

- Svaki život ribe je kao i život svake druge zaštićene životinje, pa je postupanje nadležnih nužno kao u slučajevima da je, recimo, stradao na hiljade zečeva, jelena ili srna – kažu naši upućeni sagovornici.

- Oni koji štite ovakve pojave, praktično,  u svemu ovome saučestvu. Bez kazne, naravno, kao i akteri. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri