OSTAVIO GRAD, NA DEDOVINI PRAVI RAKIJU: Nebojša Milisavljević došao u selo Dulene kod Kragujevca da obnovi zaparloženo porodično imanje

Mihajlo Luković

09. 08. 2020. u 07:39

UMESTO udobnog života u glavnom gradu, ekonomista Nebojša Milisavljević izabrao je netaknutu prirodu i selo Dulene koje se nalazi na obroncima Gledićkih planina, dvadesetak kilometara udaljeno od Kragujevca.

ОСТАВИО ГРАД, НА ДЕДОВИНИ ПРАВИ РАКИЈУ: Небојша Милисављевић дошао у село Дулене код Крагујевца да обнови запарложено породично имање

Foto V. N.

Tu je odlučio da obnovi dedino zaparloženo imanje i započne proizvodnju kvalitetne šumadijske rakije.

Trenutno živi na relaciji Beograd - Kragujevac - Dulene. Priča da mu u ličnoj karti još stoji beogradska adresa, gde je godinama živeo i radio. U prestonici ima stan, roditelji mu žive u Kragujevcu, ali je selo Dulene njegova glavna oaza gde se najbolje opušta i želi da gradi budućnost za sebe i porodicu.
VEĆ je uzorao oko dva i po hektara zemlje, gde će na jesen zasaditi ranku i požegaču, autohtone vrste šljive od koje se, kako kaže, pravi najbolja rakija.

BUDUĆNOST Prve količine rakije od šljive proizveo je iz dedinog voćnjaka, Foto V. N.

- Obnovio sam dedinu staru kuću, počeo izgradnju još jednog objekta, gde je planiran svojevrsni muzej posvećen šumadijskoj rakiji. To će biti mesto za druženje sa prijateljima, poslovnim partnerima, ali će ključno mesto imati šljivovica koja će tu biti izložena. Posao je tek u povoju, šljiva punu rodnost dostiže za oko pet godina. Uveren sam da ću za to vreme napraviti i savremenu destileriju i sve što je potrebno - kaže Milisavljević.

NAGRADE za šljivovicu

IAKO, zasad, šljivovicu iz starog dedinog voćnjaka proizvodi samo za prijatelje, rakija iz Dulena već je pobrala više od deset nagrada na raznim takmičenjima. Milisavljević kaže da su mu najdraže medalje koje je osvojio na Smotri najboljih srpskih šljivovica pretprošle i prošle godine, takmičenju koje organizuje Voćarski institut iz Čačka.

PRIČA da je njegov deda nekada imao dobru šljivovicu. Nebojša je kao dečak često boravio kod babe i dede u selu Dulene i tu je stekao prva znanja o proizvodnji rakije. Onda se otisnuo u svet, izvesno vreme radio je i u inostranstvu.

- Slučajno sam u Beogradu upoznao profesora Ninoslava Nikičevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Razgovori sa njim, čini mi se, bili su prelomni, vraćali su me nekako u ranu mladost i Dulene - kaže Nebojša.
Pre nekoliko godina, iz hobija je krenuo da proizvodi manje količine rakije od šljive iz dedinog starog voćnjaka. Upoznao je i ozbiljne proizvođače ovog pića. Stručna znanja je, kaže, stekao od profesora Nikičevića, a praksu od Stanimira Minića Caneta, iz Gornje Trepče kod Čačka, vrsnog proizvođača voćnih rakija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!