RADOM "ISPISALA" USPEHE: Vukov zavičaj se setio profesorke Zorice Stanimirović

V. Mitrić

03. 08. 2020. u 11:01

PROFESOR dr Zorica Stanimirović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, mada mlada, uveliko je postala ponos rodnog kraja, uzor mladima, posebno onima, koji vole matematiku.

РАДОМ ИСПИСАЛА УСПЕХЕ: Вуков завичај се сетио професорке Зорице Станимировић

Foto: V. Mitrić

Po mnogima, za relativno kratko vreme, ali uz veliki rad, trud, požrtvovanost i odricanja, postala je najčuvaniji đak zmanenite Gimnazije "Vuk Karadžić", rame uz rame sa velikanima kakav je bio, takođe, veliki matematičar, profesor dr Milorad Bertolino, nekadašnji đak ove škole i profesor na FPN.

Isto tako, stasala je u uvaženog univerzitetskog poslenika, koji znanja valjano prenosi na mlađe generacije, ali i stalno uči, znajući da je naučno vrelo nepresušno.Ne krije da se obradovala kada je dobila Plaketu, jedno od najvećih priznanja koje dodeljuje njen rodni grad Loznica, gde živi najveći deo njene porodice. Za nagradu su je predložili prijatelji njenih divnih roditelja, majke Dragice, ekonomiste u TP "Drina" i oca Vojislava, cenjenog profesora Gimanzije "Vuk Karadžić", koji nisu stigli da se obraduju njenim velikim uspesima, što bi, da su živi, žarko činili, onako kako su i nju i njenu sestru zdužno podržavali.

Zorica je, kažu oni koji je dobro poznaju, "najbolji je primer devojke kod koje nema izgovora za neuspeh, već priznaje samo rad, rad i samo rad".

- Zorica je, kako stoji u obrazloženju priznanja, "još u ovdašnjoj OŠ "Jovan Cvijić", a potom u Gimnaziji "Vuk Karadžić", pokazala da za nju matematika, ne samo što nije bauk, već nauka koju osvaja i radom, i trudom i ljubavlju, kako je, godinama, već, prenosi studentima njenog matičnog fakulteta i drugih visokoškolskih ustanova na kojima je radila ili radi - stoji u obrazloženju nagrade Grada Loznica.

Zorica se, po rečima lozničkog gradonačelnika Vidoja Petrovića, "s razlogom, svrstala u red najumnijih ljudi ovog kraja, ali i onih Lozničana i Lozničanki kojima su puna pluća i veliki osmeh na licu kada se spomene njihov kraj Jadar i grad Loznica".

- Ova vredna profesorka se za sve izborila zahvaljujući velikom radu, trudu i talentu za primer našim mladim ljudima i, uz punu podršku, svoje divne porodice - kaže Petrović.

Zavičaj Jovana Cvijića, Vuka Karadžića, Miće Popovića, Svetof Stefana Jovanovića Tronoškog i drugih znamenitih Jadrana, kako kaže ugledni Lozničanin, višegodišnji prosvetni radnik, mr Vladimir Marković, "ponosan je na Zoricu, kako je i ona ponosna na svoj kraj i na sve dobre ljude u njemu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima