NA OKUPU POSLE 33 GODINE: Drugarstvo iz vojske je za ceo život

J. LEMAJIĆ

03. 08. 2020. u 10:30

DAVNE 1987. godine na karauli Šentilj, samoj granici tadašnje SFRJ i Austrije, vojničke dane provodili su Milan Dražilović iz Beograda, Radoslav Došić iz Bačkog Dobrog Polja, Rade Lisica iz Ogulina.

НА ОКУПУ ПОСЛЕ 33 ГОДИНЕ: Другарство из војске је за цео живот

Foto J. Lemajić

Čuvajući državnu među velike Jugoslavije, kao devetnaestogodišnjaci učili su najvažnije lekcije i stvarali uspomene koje nose ceo život. Po skidanju uniforme graničara Jugoslovenske narodne armije, život ih je odveo na tri različite strane a spojio ih, minulog vikenda, posle 33 godine, u naselju Bezdan kod Sombora.

Vojničke dane provodili su na samoj granici sa Austrijom, a uspomene na njih evocirali su na samoj međi sa Hrvatskom.

- Izgubili smo kontakt posle vojske. Izgubili smo adrese i telefone, rasuli smo se na različite strane - priča Dražilović. - Zahvaljujući društvenim mrežama nas trojica smo se ponovo sastali, a nadam se da ćemo uspeti da nađemo i ostale drugove. Imamo samo lepe uspomene i na tu državu i na naše drugarstvo i siguran sam da bi svi voleli da se ponovo sretnemo.

ČAST JE BITI VOJNIK

- PREPRIČAVAMO svoje doživljaje jer je tada bila velika čast biti vojnik, to je bila velika prekretnica u našim životima, a lekcije koje smo tada naučili i danas pamtimo. Današnji mladići ni ne shvataju koliko gube time što ne idu u vojsku - priča Došić.

U to vreme Šentilj je bio najprometniji granični prelaz. U njihovoj klasi bila su 32 vojnika i to je, kako kažu, bila "Jugoslavija u malom".

- Bilo je nas je svih nacionalnosti i svi smo živeli kao porodica, uprkos tome što je to bilo vreme na pragu rata. Mi to nismo osetili, naša obaveza je bila da štitimo granicu naše zemlje - dodaje Lisica, koga je upravo taj ratni vihor iz Hrvatske doveo u Bajmok kod Subotice. - Sve smo delili, poslednju cigaretu, stvorili prijateljstva za ceo život... Posle dežurstva u šumi, po hladnoći na kojoj i drvo puca, u dva ujutru drug ustane iz kreveta i skuva ti čaj da se ugreješ. Toliko smo bili tu jedni za druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!