ZA 81. ROĐENDAN OBJAVIO KNjIGU: Priča o korona virusu - zdravstvene pouke

S. M. JOVANOVIĆ

utorak, 28. 07. 2020. u 15:20

ЗА 81. РОЂЕНДАН ОБЈАВИО КЊИГУ: Прича о корона вирусу - здравствене поуке

Foto privatna arhiva

SPECIJALISTA epidemiologije i dugogodišnji direktor zaječarskog zavoda za javno zdravlje "Timok" dr Petar Paunović je nedavno, na svoj 81. rođendan, objavio knjigu pod naslovom "Priča o korona virusu - zdravstvene pouke".

Dragoceni saradnik mnogobrojnih medija u istočnoj Srbiji - upamćen po tome što je sugrađane pozdravljao pitanjem: "Dobar dan, šta ste danas učinili za svoje zdravlje", a od njih se opraštao porukom: "Dok život teče, zdravlje je najpreče" - sada je na jednom mestu objedinio sve zdravstvene pouke koje je slao na adrese mnogobrojnih svojih prijatelja i medija, pa su se viralno širile internetom.

KARIJERA

DR Paunović je specijalista još i socijalne medicine, te zdravstvenog vaspitanja, kojem je posvetio čitavu karijeru i 2006. zaslužio priznanje "Vasa Pelagić". Za životno delo u oblasti istorije medicine, Srpsko lekarsko društvo mu je dodelilo priznanje "Dr Vladan Đorđević". Inače, u rodnom Rajcu kod Negotina je pre gotovo deceniju i po osnovao "Rajačku narodnu školu zdravlja"...

- Sedamdesetih godina prošlog veka sam na Kosmetu bio aktivan na suzbijanju epidemije variole vere, a sada smatram da su narodu potrebna ne samo stručna saznanja, već i lekovite reči - kaže popularni doktor Pera koji je još na početku epidemije u Srbiji zdravstvenim ustanovama i lokalnim štabovima za vanredne situacije ponudio svaoje znanje, ali je bio odbijen zbog godina.

Zato se u borbu sa virusom upustio svakodnevnim pisanjem članaka zarad zdravstvenog prosvećivanja stanovništva i potvrdio da je, pre četiri decenije, zasluženo postao primarijus. Jer, ovakvu knjigu u Srbiji, na gotovo 300 strana, još niko nije objavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)