SVETLI ČITAV KRAJ: Petrovdanske lile u Loznici

V. Mitrić

11. 07. 2020. u 21:53

Lilanje, drevni običaj pravoslavnih Srba, u Jadru sačuvan je do današnjih dana. U Loznici, oko svake zgrade, u svakoj ulici, a u u okolnim selima u svim zaseocima i sokacima, lile su gorele i svetlele, pre svega na radost mališana.

СВЕТЛИ ЧИТАВ КРАЈ: Петровданске лиле у Лозници

Foto V. Mitrić

Turistička organizacija grada i ovdašnje sveštenstvo sa gradskom vlašću, priredili su i bogat program „Lila lo“ u porti stare crkve u Loznici, na čuvenim bedemima sa kojih je branjena Srbija i Evropa u Prvom srpskom ustanku.

Marija Stamenković, master ekonomista iz Obrenovca, kaže da je uživela gledajući kako lile u Loznici „gore kao jedna“, što ju je podsetilo na detinjstvo i lilanje kod njene bake u Bariču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)