Tokom vanrednog stanja su se borili za živote ljudi, a ostali su bez obećanih para: Trećina lekara bez povećanja primanja

J. Lemajić

07. 07. 2020. u 13:59

TOKOM vanrednog stanja, a i sada, kada je epidemija virusa korona ponovo u punom jeku, specijalizanti Opšte bolnice u Subotici bili su na prvoj liniji i radeći u kovid-ambulantama lavovski se borili za živote ne samo Subotičana, nego i žitelja Bačke Topole i Malog Iđoša. I pored toga, njih ne sleduje povećanje plate od deset odsto, jer se ono, po zakonu, isplaćuje kao dodatak na platu, a oni primaju naknadu plate jer su na školovanju.

Током ванредног стања су се борили за животе људи, а остали су без обећаних пара: Трећина лекара без повећања примања

Foto: Novosti arhiva

- Ne znamo kako je u drugim mestima, ali borbu sa epidemijom u Subotici izneli su specijalizanti i supspecijalizanti. Tokom vanrednog stanja dobili smo najavljeno povećanje plate od 10 odsto, ali čim je ono prestalo, plate su nam vraćene na staro - kaže nam jedan specijalizant Opšte bolnice.

U Opštoj bolnici objašnjavaju zakonske odredbe i najavljuju da će specijalizanti dobiti naknadu koja im sleduje jer su ponovo angažovani u sprečavanju širenja epidemije virusa korona.

- Vlada Srbije donela Uredbu o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji obavljaju poslove u oblastu zdravlja, zaštite stanovništva, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti kovida 19, a ne uvećanju plata. Kako specijalizanti i supspecijalizanti, kojih u subotičkoj Opštoj bolnici nikada nije bilo više - čak 59 od 202 zaposlena lekara, primaju naknadu plate, oni na ovaj način ne mogu da dobiju dodatak - objašnjava dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici.

Uredba se, dodaje dr Puškar, primenjuje od 1. aprila i zaposleni ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu, koji će se primenjivati sve dok se ne steknu uslovi da se, saglasno visini dodatka, izmene elementi za obračun i isplatu osnovne plate zaposlenih u skladu sa zakonom.

- Ovakva formulacija u Uredbi je izazvala nedoumice u primeni, te se Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti obratio za mišljenje Ministarstvu finansija koje je odgovorilo da se uredbom definiše pravo na dodatak na osnovnu platu a ne uvećanje osnovice za obračun i isplatu plata, jer je za to zadužen Zakon o budžetskom sistemu. Dodatak na osnovnu platu obračunava se samo na sate redovnog rada, odnosno vreme provedeno na radu. A na naknade se ne obračunava nikakva dodatak - ističe dr Puškar.

Foto: Novosti arhiva

Dr Slobodan Puškar

Po tome, naknada specijalizantima se ne uvećava, jer ovo nije povećanje zarade u zdravstvu, već utvrđen dodatak na platu, što znači da njima nema uvećanja dok se ne promeni cena rada.

- Tokom vanrednog stanja, kada su bili angažovani u kovid- ambulantama, specijalizanti i supspecijalizanti stopirali su specijalizacije i vratili su se u radni odnos, za šta su primali platu, te smo tako mogli da im isplatimo dodatak za april i maj - dalje će Puškar. - Kada su se, po prestanku rada, vratili u tercijalne ustanove u Novom Sadu i Beogradu, ponovo primaju naknade na koje ne mogu da dobiju povećanje. Međutim, sada kada su zbog epidemiološke situacije ponovo angažovani u respiratornim ambulantama, po istom sistemu, svi koji rade dobiće dodatak na platu za jun i jul. Za jun će im malo kasniti ali za jul će dobiti redovno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna