KIKINĐANI O BESPLATNIM PREVENTIVNIM PREGLEDIMA KOJE ORGANIZUJU RESORNO MINISTARSTVO I RFZO Dragocena provera onih koji misle da su zdravi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

09. 04. 2024. u 12:02

BESPLATNI preventivni pregledi koje organizuju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, u koje je uključena i kikindska Opšta bolnica, najviše koriste pacijentima koji misle da su - zdravi.

КИКИНЂАНИ О  БЕСПЛАТНИМ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА КОЈЕ ОРГАНИЗУЈУ РЕСОРНО МИНИСТАРСТВО И РФЗО   Драгоцена провера оних који мисле да су здрави

Foto: R. Šegrt

- Tokom poslednje akcije, koja je bila posvećena kardiovaskularnoj dijagnostici, minulog vikenda pregledano je 75 pacijenata i urađeno isto toliko laboratorijskih analiza, pa još čekamo rezultate. Nedavno, kada je obavljano ultrazvučno snimanje štitaste žlezde, od 87 pacijenata čak 43 Kikinđana imalo je pozitivne nalaze, ali su oboljenja otkrivena u početnoj fazi. To pokazuje značaj ove vrste preventive, u koji bi trebalo uključiti i mlade lekare, te kadar iz Medicinske škole, kako bismo još više razvijali svest o odgovornosti za vlastito zdravlje - kaže dr Vesna Tomin, direktorka Opšte bolnice u Kikindi.

Ističe i je primarna zdravstvena zaštita ovde veoma razvijena, a kao dečiji lekar svedoči da je procenat vakcinisanih mališana u Kikindi viši od 95 odsto. Ipak, problem je nedovoljan broj lekara, zbog čega je neophodno "sadejstvo" sa sekundarnim nivoom.

- Ovdašnje stanovništvo je sve starije, prosečan Kikinđanin ima 47 godina i, nažalost, brojne zdravstvene tegobe, ali je životni vek ovih Banaćana sve duži. Raste i broj onih u osmoj ili devetoj deceniji, koji se u bolnici uspešno oporave i odlaze svojim kućama - ističe dr Tomin.

Foto: R. Šegrt

Preventivni pregledi

Foto: R. Šegrt

Zdravlje je najvažnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)