SREMUŠARENJE I RAVNIČARENJE PO FRUŠKOJ GORI: Na Blagovesti u organizaciji Planinarsko-istorijske sekcije „Obilić 1912-192“

Lj.P.

04. 04. 2024. u 11:39

NA praznik Blagovesti, u nedelju, 7. aprila, Planinarko-ostorijska sekcija „Obilić 1912-1918“ - Novi Sad, organizuje ravničarenje i sremušarenje (branje sremuša) za decu i odrasle po zapadnim predelima Fruške gore i poseta manastirima Petkovica i Kuveždin.

СРЕМУШАРЕЊЕ И РАВНИЧАРЕЊЕ ПО ФРУШКОЈ ГОРИ: На Благовести у организацији Планинарско-историјске секције „Обилић 1912-192“

FOTO: Vikipedija

Pešačenje se organizuje povodom obeležavanja 100- godišnjice od smrti Natalije Neti Munk, srpske humanitarne radnice i dobrovoljne bolničarke. Učestvovala je u Srpsko-bugarskom ratu, oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu. Dobila je i najveće srpsko vojničko odlikovanje, Karađorđevu zvezdu s mačevima.

Staza pešačenja je:Selo Divoš – Vinograd – Jezero - Manastir Petkovica - Potok Remeta – Ramboševac – Voćnjak - Manastir Kuveždin – Kuveždin prnjavor - Jaroški potok – Divoš. Kružna staza nalazi se na zapadnoj strani Fruške gore, a počinje i završava se u selu Divoš. Dužina staze je oko devet kilometara. Okupljanje učesnika je u porti crkve Svetog Georgija u selu Divoš oko 10.40 časova, a polazak na pešačenje je u 11 sati. Organizatori napominju da je potrebno poneti vodu i hranu, terensku obuću i odeću, i da deca od pet i više godina na pešačenje idu u pratnji roditelja.

U okviru pešačenja biće održan i istorijski čas o Nataliji Neti Munk, rođenoj u Beogradu 8. aprila 1864. godine. Natalija Munk prvi put se kao dobrovoljna bolničarka prijavila u vreme Srpsko-bugarskog rata 1885. godine, kada joj je bilo 20 godina.

Za svoj dobrovoljni rad milosrdne sestre bolničarke Natalija Neti Munk je dobila brojna priznanja i odlikovanja. Za svoj predani rad odlikovana je Zlatnom i Srebrnom medaljom kraljice Natalije, dva puta Ordenom Svetog Save, Spomenicama svih ratova od 1885. do 1918. godine, Medaljom Crvenog krsta i Krstom milosrđa.

Zahvaljujući svome radu, Natalija je bez prethodne najave bila primana kod starog kralja Petra I Karađorđevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)