POČELE PRIJAVE ZA SUBVENCIJE: Za užičke poljoprivrednike 55 miliona

N. J.

04. 04. 2024. u 10:56

Za podršku razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, grad Užice je iz budžeta u ovoj godini izdvojio 55 miliona dinara.

ПОЧЕЛЕ ПРИЈАВЕ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ: За ужичке пољопривреднике 55 милиона

N. Janković

Javni poziv poljoprivrednicima je raspisan i trajaće do utroška planiranog iznosa, a na adresu gradske uprave već je stiglo oko 40 prijava.

- Iznos za podršku poljoprivrednicima je ove godine za 7 miliona dinara viši nego lane. U prethodnoj godini imali smo više od 800 korisnika, verujemo da ćemo sada premašiti taj broj. Javni poziv je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada i dostavljen kancelarijama svih mesnih zajednica. Poljoprivrednci su na ovaj način upoznati sa uslovima a važno je naglasiti da je potrebno da su obnovili svoje gazdinstvo, o čemu dostavljaju potvrde i da su njihova gazdinstva registrovana na teritoriji našeg grada i da se parcele nalaze na teritoriji grada - rekao je Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Subvencijama su obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede i stočarstva.

Prema rečima većnika, najveće interesovanje vlada za nabavku poljopriredne mehanizacije. Kao i prethodnih godina, subvencije se odnose i na nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za zasenu, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za mužu, sadnog materijala za voćarstvo... Prvi put, subvencijama su obuhvaćene i motorne testere i makaze za orezivanje voća, jer su to potrebe koje su poljoprivrednici istakli kao važne.

- Maksimalan iznos subvencije za jedno gazdinstvo je 400 hiljada dinara, a proizvođači mogu konkurisati za više različitih mera, do navedenog iznosa. Maksimalan iznos za nabavku mehanizacije je 50 procenata bez PDV-a, odnosno 150.000 dinara. Maksimalan iznos u stočarstvu je 400 hiljada dinara. Maksimalan iznos investiranja u fizičku imovinu je 50 procenata od nabavljene opreme ili stočnih grla i to bez uračunatog PDV-a – dodao je Kuzmanović.

Javni poziv za subvencionisanje upućen je nakon što je Gradsko veće Užica usvojilo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za 2024. godinu i dobilo saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)