TOKOVI KULTURE U MEANDRIMA BOGATE TRADICIJE: Potpisan ugovor Zrenjanin - nacionalna prestonica kulture za 2025. godinu (FOTO)

B. G.

27. 03. 2024. u 12:30

Grad na obalama Begeja, od 21.marta 2025. godine, od sada i zvanično, nosiće laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture, kao treći u Srbiji, posle Čačka i Užica i prvi u Vojvodini.

ТОКОВИ КУЛТУРЕ У МЕАНДРИМА БОГАТЕ ТРАДИЦИЈЕ: Потписан уговор Зрењанин - национална престоница културе за 2025. годину (ФОТО)

B.Grujić

Zrenjanin će svoju energiju, stremljenja i ideje predstaviti kroz deset infrastrukturnih projekta i oko stotinu programa, od kojih će polovina biti osmišljeni  i kreirani u potpuno novom i do sada neviđenom ruhu.

- Veliki dan za Zrenjanin, koji će u četiri segmenta, Ambasada kulture, Banatsko izobilje, Lokus i Arhitopia, nositi orwol nacionalne prestonice kulture, uz prestiž i želju da na najlepši način prezentujemo kulturno blago i vrednosti ovog kraja -  istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

On se zahvalio Maji Gojković, ministarki kulture, koja je u Gradskoj kući u Zrenjaninu, zvanično potpisala ugovor o vrednom priznanju za Zrenjanin, koji je pre tri godine, bio i Evropski grad sporta.

- Čestitam Zrenjaninu, prvi je vojvođanski grad koji će nositi titulu prestonice kulture i predvoditi reprezentaciju Srbije u oblasti kulture - istakla je Maja Gojković uz opasku, da je gradonačelnik Leskovca  najljubaznije zamolio da kada god spomene Zrenjanin, naglasi da je Leskovac, u konkurenciji osam gradova, bio drugi.

- Tokom tri godine, u trci za prestižnu titulu nacionalne prestonice kulture, učestvovalo je četrdeset gradova, što je lep prime decentralizacije kulture i ideje da se i u gradovima koji nisu Beograd i Novi Sad, dešavaju lepi događaji - dodala je ministarka Gojković, spominjući podršku Zrenjaninu, Temišvara u Rumuniji, koji je bio Evropska prestonica kulture, grada Novog Sada i svih pokrajinskih institucija kulture.

Zahvalan brojnom projektnom timu koji je nadahnuto i kreativno obavio posao prezentacije svega što je planirano, gradonačelnik Zrenjanina, poručio je da sada ostaje da se zasuču rukavi i prione na posao realizacije svega zamišljenog.


KULTURU ZABORAVA DA PREINAČIMO U KULTURU SEĆANjA 
 Negovanje bogate kulturne istorije i tradicije, jedan je od osnovnih postulata projekta Tokovi kulture Zrenjanina u 2025. godini, kojim će se  kultura zaborava, nekih važnih momenata iz prošlosti, preinačiti u kulturu sećanja i negovanja, koja će biti neiscrpni izvor energije za neka nova dešavanja i meandre kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!