OD HRASTA I JABLANA DO UKRASNE ŠLJIVE I TREŠNJE: Bogate aktivnosti na ozelenjavanju Novog Sada u susret proleću

S. B.

13. 03. 2024. u 15:57

TOKOM perioda mirovanja vegetacije, u okviru akcije „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ kao i redovnom sadnjom javog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“, do sada je posađeno više od 2.500 novih stabala na teritoriji grada.

ОД ХРАСТА И ЈАБЛАНА ДО УКРАСНЕ ШЉИВЕ И ТРЕШЊЕ: Богате активности на озелењавању Новог Сада у сусрет пролећу

Gradsko zelenilo

To, međutim, ne nagoveštava završetak aktivnosti na ozelenjavanju gradskih parkova, kvartova i bulevara, već je sadnja drveća, niskog rastinja, cveća i uređivanje travnjaka nastavljena užurbano, upravo u susret proleću i Danu šuma koji se obeležava 21. marta. Sve to, kako ističu u „zelenilu“, doprineće estetskom i ekološkom unapređenju ambijenta grada.

- Sadnja novog drveća posebno je važna nakon što su olujni vetrovi prošle godine prouzrokovali značajna oštećenja na stablima širom grada. Sadnja novih sadnica ima za cilj ne samo da obnovi zelene površine, već i da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha i estetskog izgleda – kaže Danijela Andrić, pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila.

Tako su prethodnih dana u delu Temerinske ulice, preko puta Najlon pijace, gde su uz pešačku stazu pre dve godine godine posađena 32 piramidalna hrasta, zasađene 22 lipe uz kolovoz, pa će biti formiran dvostruki drvored. Nastavljena je i popuna drvoreda na Bulevaru Mihajla Pupina, gde se sadi 38 brestova, a biće obnovljen i uništeni travnjak na uglu sa Ulicom Sonja Marinković. U Dunavskom parku posađeni su hrast, judino drvo i jablan, tri kedra, bagrem i žalosna vrba, devet crnih borova... tako da je centralni gradski park sada bogatiji za 19 novih sadnica različitog drveća.

Na Bulevaru Evrope, Rumenačkoj i Ulici Branimira Ćosića, zasađeno je 79 novih stabala jasena, lipe i liriodendrona, u Kameničkom parku je nastavljena sadnja crnih borova. U Rumenačkoj i u Ulici Branimira Ćosića posađene su tri liriodendrona i tri odrasle lipe, koje su kamionom vadilicom presađene iz starog rasadnika. Kod Sokolskog doma posađena su tri sorbusa i jedan prunus, a u stambenom bloku Despota Stefana, Šekspirova i Narodnog fronta, posađena su četiri graba, kestenovi i lipe na Bulevaru vojvode Stepe, ukrasne šljive i trešnje kod Higijenskog zavoda …

U Centru grada je posađeno 410 ruža, ispred ulaza u Srpsko narodno pozorište 260 ruža, sorte jelena frajla, cveta boje kajsije i snažnog voćnog mirisa arome kajsije, i lenka frajla, sorta krem boje koja postepeno prelazi u belu, ispred Skupštine grada u novu cvetnu gredicu posađeno je 150 ruža sorte dunav...

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave