OBNAVLJAJU CRKVU, OSVEŠTALI KRST: U susret obeležavanju 200 godina od izgradnje hrama u selu Lok, nedaleko od Titela

J. S.

13. 03. 2024. u 16:03

U SLAVU dva veka od izgradnje i osvećenja hrama Svetog proroka Ilije u mestu Lok, na teritoriji Titela, episkop mohački Damaskin - sa sveštenstvom i parohom ločkim Stojanom Marićem - osveštao je obnovljeni krst koji će uskoro biti postavljen na toranj ove bogomolje. Potom je Draganu Božiću, predsedniku Opštine u Titelu, uručena arhijerejska gramata kojom ga je, za zasluge u obnovi crkve, odlikovao episkop bački dr Irinej.

ОБНАВЉАЈУ ЦРКВУ, ОСВЕШТАЛИ КРСТ: У сусрет обележавању 200 година од изградње храма у селу Лок, недалеко од Титела

Foto: Eparhija bačka

Hram Svetog proroka Ilije u Loku, inače, ove godine obeležava 200 leta od izgradnje, a ovo šajkaško selo pominje se još 1445, kao deo Bačke županije, titelskog kaptola. Današnji žitelji su potomci Srba koji su 1690. došli sa patrijarhom Arsenijem Trećim Čarnojevićem, te na zapusteloj naseobini koju je okruživala Tisa izgradili crkvu. Ikonostas je donet iz Titela i rad je nepoznatog rezbara iz druge polovine 18. veka, dok je ikone u baroknom stilu oslikao Dimitrije Bačević.

Foto: Eparhija bačka

Uz podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, ova svetinja sela sa oko 1.200 žitelja biće u potpunosti obnovljena.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave