ŽENE UMETNICE PARAĆINA: Otvorena inspirativna osmomartovska izložba u Kulturnom centru (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 03. 2024. u 12:12

MARIJA Komarac, Zorica Đorđević, Slađana Stojanović, Vasilisa Ivanović, Dragica Ilić... samo su neka od slikarskih imena koja su sinoć predstavila svoje radove u okviru izložbe „Žene umetnice Paraćina“, a među njima bile su i dve vajarke, Slađana Stojanović i Zorica Đorđević.

ЖЕНЕ УМЕТНИЦЕ ПАРАЋИНА: Отворена инспиративна осмомартовска изложба у Културном центру (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

U pitanju je postavka koju paraćinski Kulturni centar organizuje već treću godinu, pa ona postaje već tradicionalna, ali je svaka nova izložba drugačija od prethodne – navodi Nenad Jevtić, direktor ove ustanove, koji je čestitao umetnicama na kreativnosti i damama Međunarodni dan žena, kojim povodom se izložba i organizuje.

Jevtić je naveo da su se umetnice potrudile da i ove godine budu raznovrsne po temama i inspiraciji, te da je očigledno da izložba iz godine u godinu raste.

Foto: Z. Rašić

Nenad Jevtić, direktor KC

Dvadesetak umetnica izložilo je trideset radova – uglavnom slika i pokoje vajarsko delo. Tako se Zorica Đorđević, po zanimanju vajarka, predstavila kombinacijom skulpture i dve slike.

- Podržavam ideju organizacije ovakve izložbe, da se mi, žene, okupimo, predstavimo i družimo, da vidimo kako napredujemo na umetničkom putu. Ja sam vajarka, pa je jasno da je i moje slikarstvo reljefno – objasnila je Đorđevićeva, baš kao što je jasno zbog čega je poznata muralistkinja Marija Komarac zastupljena na ovoj izložbi velikim formatom pod nazivom – „Vrišteće duše“

Foto: Z. Rašić

Marija Komarac

- Suština ove slike je prikaz mračne i svetle strane čoveka. Možda je slučajno, a možda i nije, muška strane je mračna a ženska svetla, ali to ostaje posetiocima da tumače – rekla je Marija.

Dodaje da je položaj žene u društvu uvek bio težak, ali da je položaj žena slikarki i to još u Srbiji posebno veliki izazov, zbog čega je srećna što je deo postavke „Žene – umetnice Paraćina“.

Izložba ostaje u Kulturnom centru do kraja marta i može se pogledati radnim danima do 20 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)