CRKVI STARI SJAJ: Vernici najzaslužniji za novu rekonstrukcija fasade Crkve svetog Đorđa u Ćupriji

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 03. 2024. u 09:45

FASADA Crkve Svetog Đorđa, urađena pre četvrt veka, zbog vlage je ispucala i dobrim delom odlepljena od zida, pa je započeto njeno vraćanje u prvobitno stanje. U zavisnosti od očuvanosti kamena, od kojeg je bogomolja sagrađena, još davne 1834, te u njemu uklesanih ukrasa, stručnjaci će osmisliti i formirati konačan izgled fasade.

ЦРКВИ СТАРИ СЈАЈ: Верници најзаслужнији за нову реконструкција фасаде Цркве светог Ђорђа у Ћуприји

FOTO: Privatna arhiva

- U svakom slučaju, dobar deo osnovnog materijala ostaće vidljiv. Pogotovo ćemo sačuvati uglove od peščara oko prozora i vrata, kao i kamen sa vencem na svodu, koji je dosad bio prekriven malterom i bojom, pa njegova lepota nije dolazila do izražaja - kaže starešine hrama, protojerej Rajko Rajković.

Radove na ovom verovatno najstarijem očuvanom graditeljskom objektu u Ćupriji delom finansiraju lokalna samouprava i crkva, a najviše novca obezbeđeno je od priloga vernika koji donose i repromaterijal, ali i hranu i piće za majstore... Veliki broj volontera radi besplatno, a neimarima u susret izlazi i Kazneno-popravni zavod, koji je prvi "komšija" ćuprijskog hrama.

- Svaka pomoć je dobrodošla. Lane smo postavili podno grejanje i mermerni pod, novi Sveti presto, skinuli lamperiju koja je postavljana pre četiri decenije i povukla je vlagu... Od donatora smo dobili veoma lep luster od livenog mesinga, pa očekujemo da posao završimo do početka zime, kada bi ova svetinja trebalo da zablista u sasvim novom sjaju - najavljuje protojerej Rajković.

A, legenda "kaže" da je mesto na kojem crkva izgrađena, kao i novac za njeno "podizanje" obezbedio knez Miloš Obrenović. Kada je avgusta 1833. preminuo veliki junak srpskih ustanaka iz prve polovine 19. veka, Cincar Janko Popović, pogrebna povorka koju je predvodio knez Miloš na opelo je išla u manastir Ravanica, a potom se vratila da bi ga sahranila u Ćupriji. Tada je, kažu, svima - pa i rečenom vladaru - postalo jasno da je Ćupriji potrebna crkva.

Ostalo je istorija, pa podatak da se upravo u ovdašnjoj bogomolji, 1849, znameniti srpski naučnik Josif Pančić venčao sa Ljudmilom, ćerkom barona Kordona...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)