VRAĆA SE DEO - 13 PORODICA: U zgradi u Paraćinu oštećenoj eksplozijom plina pod zabranom devet stanova

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 03. 2024. u 06:35

U SKLADU sa hitnim merama i instrukcijama Instituta za meterijale i konstrukcije pri Građevinskom fakultetu u Beogradu, koji je radio stručnu procenu bezbednosti stambene zgrade u Paraćinu, teško oštećene eksplozijom plina 20. februara, ovih dana uklonjen je šut iz unutrašnjosti objekta.

ВРАЋА СЕ ДЕО - 13 ПОРОДИЦА: У згради у Параћину оштећеној експлозијом плина под забраном девет станова

Foto: Z. Rašić

Radovi su trajali tri dana, a kako je obavljen i pregled strujnih i vodovodnih instalacija, jednom broju stanara biće odobren povratak u stanove.

Nikola Ristić, opštinski građevinski inspektor, naglašava da od 22 stana, koliko postoji u toj zgradi, trinaest će biti useljivo praktično već narednih dana.

Objekat bio osiguran

U MESNOJ zajednici „Centar“, delu grada u kom se nalazi oštećeni stambeni objekat, još traje vanredna situacija koju je Opština Paraćin uvela kako bi efikasnije reagovala i pomogla stanarima. Profesionalna upravnica te zgrade Lidija Cetković kaže da je objekat bio osiguran.

- Za četiri stana očekujemo dodatno mišljenje Instituta, dok povratak u preostalih pet, prema ulici, u delu gde se desila eksplozija, sigurno neće biti skorije moguć zbog velikih oštećenja. Za sada, rešenje o zabrani korišćenja važiće za ukupno devet stanova i oni će biti zatvoreni kako bi se sprečio ulazak neovlašćenih lica  – dodaje Ristić.

Foto: Z. Rašić

Aktuelni pogled spolja na stan u kom se dogodila eksplozija

Za sve iseljene stanare iz zgrade u Ulici majora Gavrilovića 9 Opština je istog dana obezbedila privremeni smeštaj, ali su mnogi odlučili da se smeste kod rođaka ili prijatelja. Kod svih je još sveže sećanje na eksploziju u stanu na trećem spratu u kojoj je život izgubila njihova komšinica Ana S. (36), dok je još troje lakše povređeno.

Stanari svakodnevno obilaze zgradu nadajući se skorom povratku, dok su oni iz najoštećenijih svesni da do toga neće doći brzo. Ivan Marjanović, jedan od njih, kaže da je njegov stan, u kom je živeo sa majkom i bratom, kompletno uništen. Biće srećan ako se u njega vrati do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)