LJUBAV - KLJUČ DUGOVEČNOSTI: Leskovčanka Božana Đurović za stoti rođendan ovenčana krunom i lentom

Игор Митић
Igor Mitić

27. 02. 2024. u 20:41

BAKA Božana Đurović iz Leskovca dočekala je svoj stoti rođendan okružena onima koje najviše voli.

ЉУБАВ - КЉУЧ ДУГОВЕЧНОСТИ: Лесковчанка Божана Ђуровић за стоти рођендан овенчана круном и лентом

foto: privatna arhiva

 Sinovi, snaja, unuke i unuci, praunuke i praunici priredili su joj iznenađenje koje je na nju ostavilo snažan utisak. Uz neizbežnu rođendansku tortu, baka Boža, kako je od milošte zovu, ovenčana je krunom i lentom - priznanjem za svu ljubav koju im je pružila.

Njeni potomci kažu da je imala težak život i veruju da je duboku starost dočekala zahvaljujući ljubavi koju je nesebično delila sa bližnjima.

foto: privatna arhiva

- Požrtvovana je osoba. Nije štedela sebe da bi brata i mene iškolovala i izvela na pravi put. Bila nam je velika podrška i oslonac u životu. Ona još sama brine o sopstvenim potrebama, pa čak i u stotoj godini trudi se da nas dočeka i ugosti kao i u danima kada je bila mnogo mlađa - priča baka Božin stariji sin Danilo Mićović.

Snaji kao majka

O SPECIFIČNOJ prirodi baka Božane govori što je sa svojom snajom oduvek gradila majčinski odnos.

- Uvek je to negovala i umela da pokaže, a mojim ćerkama često govori: "Prema svojim svekrvama budite onakve kakva je vaša majka bila prema meni", ali nikada nije dodala da je za takav odnos i ona zaslužna - kazala nam je Snežana.

Božana je radila teške poslove, uprkos tome ona nema hronične bolesti, pa njeni najbliži u šali kažu da im je "baka, i u stotoj, kao devojčica".

Oduvek je bila vredna. Na poslu odličan radnik, a kod kuće velika domaćica. Brinula je i o petoro unučadi i dočekala da uživa i u šest praunučadi.

- Ta dobronamernost i ljubav je ključ njene dugovečnosti - ističe bakina snaja Snežana Mićović.

foto: privatna arhiva

 

Starica živi sa mlađim sinom Miloradom i njegovim sinom, ali je i ostali članovi porodice redovno posećuju.

- Okupimo se, pa zajedno doručkujemo, a posle toga je obavezna kafa i malo rakije. Ceo vek se hranim kuvanim jelima, tako i danas kuvam bar nekoliko puta nedeljno. Mogu još uvek sama. Živim na četvrtom spratu, bez lifta, pa se tako održavam. Dobro sam. Jedino što slabije čujem - priča nam ova, sada već, krunisana kraljica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)