VRŠAČKI AERODROM NA METI POŽARA: Već tri puta ove godine vatra sa okolnih oranica pretila trening-centru vazduhoplovne akademije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

21. 02. 2024. u 12:03

NADOMAK vršačkog aerodroma, koji pripada Trening-centru Vazduhoplovne akademije, od početka godine buknula su čak tri velika poljska požara, a najkritičnije je bilo 19. februara, kada je vatrena stihija - prečnika oko pola kilometra - prišla na manje od 200 metara od aerodromske benzinske pumpe.

ВРШАЧКИ АЕРОДРОМ НА МЕТИ ПОЖАРА: Већ три пута ове године ватра са околних ораница претила тренинг-центру ваздухопловне академије

Foto: Printscreen/Instagram/tcaviationacademy

 Samo pravovremenom intervencijom Odeljenja za održavanje i gradske Vatrogasne jedinice izbegnuta je katastrofa...

- Plamen sa okolnih oranica, na kojima su nesavesni ratari palili žetvene ostatke, prvi put nam je prišla tako blizu i stigla do drenažnog kanala koji je, srećom, bio očišćen, pa je primirio prvi udar - objašnjava rukovodilac Trening-centra, Miloš Đokić, napominjući da je vetar vatru najpre "gurao" ka aerodromu, a onda je promenio smer i, posle četvorosatne borbe, zaposlenima i vatrogascima omogućio da ipak odbrane Aerodrom...

Foto: J.J.Baljak

Miloš Đokić

Olakšavajuća okolnost bila je to što se sve dešavalo tokom dana, oko 13 časova, a otežavajuća to što je vetar „gurao“ vatru prema aerodromu. Skoro četiri sata su se vatrogasci i zaposleni borili da požar ne uđe na teritoriju Trening-centra.

-Situaciju je dodatno ublažio i vetar, koji je u najkritičnijem momentu počeo da duva na suprotnu stranu – dodaje Đokić, uz konstataciju da im poljoprivrednici na ovaj način zaista prave ozbiljne probleme.

On je apelovao na ratare da umesto paljenja strnjišta primenjuju odgovarajuće agrotehničke mere, jer na taj način štite i svoje oranice i živote i imovinu drugih ljudi.

KAZNE

ZBOG povećanog broja poljskih požara i MUP Srbije je izdao apel, uz napomenu da kazne za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)