PENZIONERIMA NA POKLON 500 KNJIGA : Akcija novosadske Galerije likovne umetnosti „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“

S. B.

14. 02. 2024. u 16:21

POVODOM međunarodnog dana darivanja knjiga, danas je u Galeriji likovne umetnosti „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“ u Novom Sadu, korisnicima Gerontološkog centra u tom gradu, uručeno više od 500 naslova.

ПЕНЗИОНЕРИМА НА ПОКЛОН 500 КЊИГА : Акција новосадске Галерије ликовне уметности „Поклон збирка Рајка Мамузића“

S.B.

Reč je o akciji zaposlenih u kulturnoj instituciji koji su zarad negovanja kulture čitanja, organizovali prikupljanje štiva za penzionere i naišli na veliki odziv Novosađana.

- Drago nam je da naši sugrađani nisu zaboravili penzionere a suvišno je govoriti da svaka knjiga dobro dođe da se pročita- kaže Milana Dejanović, korisnica Doma za stare.- Ceo radni vek sam provela za katedrom, kao profesorka fizike i normalno je da akciju doživljavam kao sjajan potez zaposlenih u kulturnim institucijama. Uspeli smo delom da prelistamo neke knjige i među odličnim naslovima, za sebe sam najpre izdvojila Jesenjinovu prozu.

Saradnja

- Sjajno sarađujemo sa „Poklon zbirkom Rajka Mamuzića“ i svi smo oduševljeni druženjem, stručnim vođenjem i posetom nove postavke izložbe, kao i novim knjigama. Ovaj put su gostovali predstavnici Doma za stare sa Novog naselja, a u narednim posetama je red na njihove kolege sa Limana, iz Futoga i klubova penzionera- kaže Ružica Vukić- Rajić, organizatorka kulturnih i promotvnih aktivnosti Gerontološkog centra Novi Sad.

Po rečima Maje Stojanac, pi ara „Poklon zbirke Rajka Mamuzića“, akcija prikupljanja i darivanja knjiga pokrenuta je upravo u duhu te kulturne institucije.

- Osluškujemo potrebe društva i aktivno učestvujemo, tim pre što je osnivač Galerije likovne umetnosti i darodavac, Rajko Mamuzić, svoju zbirku umetničkih dela poklonio da bi savremenu umetnost približio i najmlađima i vremešnijima, a mi nastavljamo njegovu misiju. Naši gosti iz Doma za stare na Novom naselju, razgledali su stalnu postavku Galerije uz stručno vođenje kustosa Alekse Mitrovića. Nadamo se da su uživali u druženju- kaže Maja Stojanac.

Pored Novosađana, veliki broj knjiga, časopisa, almanaha... donirale su i kulturne institucije, Biblioteka Matice srpske, Kulturni centar grada i knjižara Bulevar buks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)