UČENJE ZAHTEVA KORIŠĆENJE UMA I TELA: Međunarodni projekat Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 02. 2024. u 13:14

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini započeo je realizaciju međunarodnog projekta sa finskim Institutom za istraživanja u obrazovanju i Institutom za STEM obrazovanje sa Johan Kepler Univerziteta u Lincu.

УЧЕЊЕ ЗАХТЕВА КОРИШЋЕЊЕ УМА И ТЕЛА: Међународни пројекат Факултета педагошких наука у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

Cilj projekta jeste uključivanje fizičkih aktivnosti u STEM obrazovni koncept koji obuhvata nauku, tehnologiju, inžinjerstvo, umetnost i matematiku.

-U prvom delu realizacije projekta, fokus će biti na izradi pedagoških materijala, razvijanju koncepta i detaljnih nastavnih jedinica. U drugom delu očekujemo uključivanje studenata kao i profesora razredne nastave iz države učesnika, u našem slučaju oni su iz Srbije, Finske i Austrije – kaže prof. dr Aleksandar Ignjatović sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Saradnici iz inostranstva izrazili su zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta i saradnje sa Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini.

- Veoma je važno da imamo ovakve razmene znanja sa drugim zemljama. Njihova primena tokom časova je veoma bitna za obe zemlje. Prvi put sarađujemo sa Fakultetom u Jagodini. Naši univerziteti sprovode više od 10 projekata u isto vreme i ovde smo kako bi se upoznali i razgovarali o budućim projektima – navodi Mardžori Da Kruz, sa Instituta za STEM obrazovanje sa Johan Kepler Univerziteta u Lincu.

-Veoma sam entuzijastičan u vezi ovog projekta. Čak i u našoj zemlji treba da se uloži puno truda kako bi se obrazovanje unapredilo i kako bi se odgovorilo na aktuelne izazove. Ovaj projekat je nešto što je potpuno novo u Evropi, zato što učenje danas zahteva korišćenje uma i tela u isto vreme – ocenjuje Kristof Fanjvaši sa finskog Instituta za istraživanja u obrazovanju iz Jivaškile.

Veliku podršku realizaciji ovog projekta pružilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Finansiran je zahvaljujući “Erasmus” projektu koji je podržan od strane Evropske Unije, a prema rečima koordinatora, planirano je da traje tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)