U SMEDEREVU PO DRUGI PUT PROSLAVLJENA KINESKA NOVA GODINA: Predstavljena tradicionalna umetnost provincije Fuđen i grada Gvandžo ( FOTO)

N. Živanović

06. 02. 2024. u 23:20

Manifestaciju su zajedno organizovali Vlada Republike Srbije, Ambasada Republike Kine u Srbiji, Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar. U centralnom holu smederevkog Centra za kulturu, organizovana je interaktivna izložba na kojoj su posetioci mogli da učestvuju u stvaranju malih umetničkih dela; od papirnih figura čija tradicija izrade kreće još od dinastije Tang, preko pletenja ratana i izrade papirnih lutaka.

У СМЕДЕРЕВУ ПО ДРУГИ ПУТ ПРОСЛАВЉЕНА КИНЕСКА НОВА ГОДИНА: Представљена традиционална уметност провинције Фуђен и града Гванџо ( ФОТО)

Foto: Nenad Živanović

Nakon izložbe usledila je dobrodošlica u Velikoj dvorani Centra za kulturu, gde su se prisutnima obratili Bojan Lalić iz Instituta za pojas i put, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming i gradonačelnica grada Smedereva Jasmina Vojinović, koja je u svom obraćanju, svim pripadnicima kineskog naroda uputila čestitku povodom dolaska Nove godine, poželevši im prosperitet i sreću, i podsetila da Srbiju i Kinu vežu prijateljski odnosi i čelično prijateljstvo.

Ambasador Narodne Republike Kine Li Ming, izrazio je nadu da će sledeće godine u Kini biti priređeno obeležavanje Srpske Nove godine.

Nakon obraćanja zvaničnika održan je nastup-performans “Quanzhou Intangible Cultural Heritage Exhibition and Performance”.

U ovoj svojevrsnoj prezentaciji grada Gvandžo, umetnici su sa specijalizovanim izvođenjima posetioce uveli u tajne ceremonije ispijanja čaja, tradicionalnih borolačkih veština uz ples, operske arije i lutkarske predstave.

Ansambl je činio 21 umetnik.

Inače, grad Gvandžo je uvršten na Uneskovu listu kulturne baštine, ima 945 kulturnih i istorijskih  lokaliteta pod državnom zaštitom na svim nivoima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije