POČEO SVETOSAVSKI PESNIČKI MARATON: U Paraćinu pesnici iz desetak gradova Srbije i gost iz Srpske (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 01. 2024. u 16:04

SKORO svi pozvani pesnici i klubovi odazvali su se pozivu paraćinskog Književnog kluba „Mirko Banjević“ da učestvuju na današnjem Svetosavskom pesničkom maratonu koji traje već oko tri decenije i ima takmičarski, ali i revijalni karakter.

ПОЧЕО СВЕТОСАВСКИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН: У Параћину песници из десетак градова Србије и гост из Српске (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Sala Kulturnog centra u Paraćinu bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a učesnici su se prijavljivali do samog početka pesničke manifestacije. Ona će, u skladu sa imenom, biti maraton – trajaće više sati, nakon čega će stručni žiri odlučivati ko su dobitnici tri nagrade koje KK „Marko Banjević“ dodeljuje ovim povodom.

Dok žiri bude većao, trajaće revijalni program učesnika, uz nastup ženske pevačke grupe KUD-a iz Trešnjevice, tako da će program ove svetosavske manifestacije  biti veoma sadržajan.

- Imamo šezdesetak učesnika iz desetak gradova Srbije, od Beograda do Leskovca, od Sokobanje do Trstenika, Loznice, a tu je i gost iz Republike Srpske.  U konkurenciji za nagradu „Venedikt Crepović“ biće duhovne pesme, kao i za nagradu „Svetosavsko odličje“, koja je inače namenjena samo za članove našeg književnog kluba, dok se za nagradu „Mirko Banjević“ bore svi prijavljeni pesnici – ističe Zoran Pavlović, predsednik istoimenog paraćinskog kluba, koji 30 godina organizuje ovu pesničku maniefstaciju.

Pavlović potencira da je Svetosavski maraton značajan ne samo za paraćinski književni klub već i za ceo grad jer je to jedini klub u gradu na Crnici koji baštini svetosavlje, duhovnu i rodoljubivu poeziju, što ima veliki kulturološki značaj za samu opštinu.

Foto: Z. Rašić

Gost iz Bijeljine Mihajlo Miša Vasić je predsednik  tamošnjeg udruženja „Planeta knjiga“ i kaže da je već drugi put u Paraćinu i uvek je lepo dočekan.

- Mislim da bi Paraćin mogao da posluži kao primer kada su u pitanju ovakve kulturne manifestacije. Zatista za sve imam samo reči hvale  - kazao je Vasić, a slično misle i ostali gosti iz različitih krajeva Srbije.

Manifestacija je počela prigodnom besedom profesora dr Predraga Jašovića, koji je ujedno i član stručnog žirija, u kome su još Andrija T. Radomirović i Olga Mančić Ružić Lodika, dok je voditeljka programa Snežana Tanić.

Dr Jašović, pre nego što je počeo da besedi, rekao je da je veliki odziv pesnika očekivan s obzirom na to da „Svetosavski maraton“ traje već veoma dugo, a atmosfera je svečarska, tako da je to i više od tradicije.

- Poezija koja se danas kazuje isto tako je svečarska, duhovna i molitvena, dok će jedino za nagradu „Mirko Banjević“ takmičari govoriti stihove na slobodne teme svetovnog karaktera – zaključio je Jašović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)