ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI Zbog pomora obustavljen lov na srne

Zoran Rajić

25. 01. 2024. u 07:00

OBISTINILA se sumnja članova lovačkog društva "Kula", da u ataru ovog grada ima još uginule srneće divljači, čiji se broj od minule sedmice - sa osam - povećao na 13.

ЗАБРИНУТИ ЛОВЦИ У АТАРУ КУЛЕ ПРОНАШЛИ НОВЕ ПРИМЕРКЕ ОТРОВАНЕ СРНЕЋЕ ДИВЉАЧИ   Због помора обустављен лов на срне

foto Lovačko društvo Kula

Istovremeno, obdukcija u Veterinarskom specijalističkom institutu Zapadnobačkog okruga u Somboru ukazala je da su srne i srndaći otrovani rodenticidom, preparatom za suzbijanje miševa i ostalih glodara na njivama, gde su uginule životinje i pronađene.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - zadužen za inspekcijske poslove - kaže da će konačni sud o uzroku pomora ove divljači u kulskom ataru dati toksikološka analiza Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu.

Šteta

INSPEKCIJA će protiv vlasnika i zakupaca njiva na kojima je pronađena uginula divljač podneti prijave za nesavesno rukovanje otrovima, a LD "Kula" najavljuje i naplatu odštete.

- Ni najviša kazna, nažalost, neće "pokriti" nenadoknadive gubitke, jer je pomor smanjio broj zrelih srna, a time i lanadi, umanjujući njihovu trofejnu vrednost - naglasio je Nemanja Ivanović.

- Laboratorijsko ispitivanje isključilo je mogućnost trovanja srna furadanom, nedozvoljenim sredstvom za uništavanje zemljišnih štetočina na poljima, pa su životinje stradale od legalnog preparata, ali nepropisno primenjenog. Po svemu sudeći, neselektivni otrov, koji je koban ne samo za glodare, nego i za druge vrste životinja, razbacan je po njivama rasipačem za veštačko đubrivo, umesto da bude zatrpan u aktivne rupe ciljanih štetočina. Ima saznanja da je jedan poljoprivrednik kupio čak 500 kilograma otrova za poljske miševa i izvesno je da tu količinu neće po njivi razmestiti kašičicom - kaže upravnik kulskog lovišta, Slobodan Bedičin, negirajući neke tvrdnje da su životinje uginule zbog nedostatka hrane, jer su, navodno, čeprkale po ataru.

Kaže, u njihovoj nadležnosti je oko 50 hranilišta na koja su, dosad, izneli više od četiri tone što pšenice, što kukuruza, što kamene soli. Nažalost, divlje životinje je teško koncentrisati na pomenute punktove, jer one spavaju po oranicama, pa jedu hranu koju tamo nađu.

I, upravo zbog trovanja životinja, u Kuli je obustavljen lov na srne, koji je trebalo da traje do 31. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!