SIMBOL OSLOBOĐENJA OTADŽBINE: Mioničani obeležili godišnjicu rođenja slavnog srpskog vojskovođe, vojvode Živojina Mišića

B. PUZOVIĆ

23. 01. 2024. u 13:11

NA spomenik jednog od najslavnijih srpskih vojskovođa Živojina Mišića, na Novom groblju u Beogradu, venac je položio prvi čovek Mionice Boban Janković. A povodom godišnjice rođenja legendarnog vojvode, u mioničkom selu Struganik rodna kuća vojvode Mišića proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja, glavna ulica i trg u varošici nose njegovo ime, a centar krasi i primereni spomenik.

СИМБОЛ ОСЛОБОЂЕЊА ОТАЏБИНЕ: Мионичани обележили годишњицу рођења славног српског војсковође, војводе Живојина Мишића

Foto OU Mionica

U Mionici je u toku izgradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, upravo pod komandom vojvode Živojina Mišića. Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture.

Mionica, inače, već 27 godina organizuje manifestaciju "Mišićevi dani", tokom koje se dodeljuju najviša opštinska priznanja - Zlatne plakete pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine. Takođe, dodeljuju se i Zlatne plakete sa grbom Mionice, a dan opštine obeležava se na dan rođenja vojvode Mišića.

- On je simbol ljubavi prema slobodi i otadžbini. Zadužio je Srbiju za sva vremena i zato ćemo u Mionici, gde je naš slavni vojskovođa preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom i desetkovanom Prvom armijom, sagraditi večni spomenik srpskim vojnicima, seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu. Prve dve faze Kuće Kolubarske bitke su završene, a uskoro nastavljamo treću - najavio je predsednik opštine Boban Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024