"SEDMA SILA" SVE ČEŠĆE JE - ŽRTVA: Otvorena sednica Stalne radne grupe za bezbednost novinara održana u Šapcu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

22. 01. 2024. u 22:03

STALNA radna grupa za bezbednost novinara, pri Vladi Srbije, odavno ne konstatuje samo slučajeve ataka na predstavnike "sedme sile", odnosno njihove posledice, već kroz intenziviranu saradnju sa policijom i Tužilaštvom traži način za bolju zaštitu poslenika javne reči - istakao je Veran Matić, predstavnik pomenutog tela i predsednik ANEM, tokom otvorenog sastanka u Šapcu, kojem su prisustvovali žurnalisti iz valjevskog, lozničkog i šabačkog kraja, te predstavnici UNS, NUNS, ANEM, OEBS...

СЕДМА СИЛА СВЕ ЧЕШЋЕ ЈЕ - ЖРТВА: Отворена седница Сталне радне групе за безбедност новинара одржана у Шапцу

Foto :V.Mitrić

Predočavajući slučajeve pretnji i napada na novinare tokom decembra prošle godine, Matić je najavio i da će se ovakvi skupovi - osim u Beogradu - održavati širom Srbije, a susret u Šapcu je prva takva "stanica".

- Odlučili smo da se organizuju treninzi za bezbednost novinara, da bi naše kolege znale kako da prijave slučajeve ugrožavanja. To je važno da se valjano precizira prijava, kako ne bi bila odbačena - ukazao je Matić, a prvi predavač bio je novinar i urednik Branko Čečen.

Kolege su iznosile primere ugrožavanja sa kojima su lično suočene, a značajan doprinos skupu - kroz diskusije - dali su predstavnici Tužilaštva, uključujući i ono za visokotehnološki kriminal. Jer, trenutno su najaktuelnije pretnje posredstvom interneta... Istovremeno, posebna pažnja biće posvećena ugrožavanju novinarki, koje su u poslednje vreme posebno "na meti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)