ORTOPED I PSIHOLOG PRVI DOPLIVALI DO ČASNOG KRSTA U KIKINDI: Grad ih nagradio zlatnicima (FOTO)

R. Š.

19. 01. 2024. u 14:35

Lekar specijalista iz Novog Kneževca, ortoped Srđan Ninčić, prvi je doplivao do časnog krsta na jezeru „Strelište“ u Novim Kozarcima kod Kikinde, a isti takav podvig, samo sat kasnije, po hladnom i kišovito-snežnom vremenu, na Starom jezeru u Kikindi, načinio je i mladi psiholog Marko Nadlački.

ОРТОПЕД И ПСИХОЛОГ ПРВИ ДОПЛИВАЛИ ДО ЧАСНОГ КРСТА У КИКИНДИ: Град их наградио златницима (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Doktor Ninčić bio je brži od 10 drugih plivača koji su na Bogojavljenje zaplivali u Novim Kozarcima, dok je psiholog Nadlački pobedio u konkurenciji čak 42 plivača, što je rekordan broj učesnika do sada u Kikindi.

- Čast je, ali i zadovoljstvo učestvovati u plivanju za časni krst, jer se na taj način čuva i neguje ova lepa tradicija, vezana za Bogojavljenje. Želim da budem primer drugima, a ponos svojima. Osećaj je lep, poseban i neopisiv, iako je bilo hladno i vetrovito vreme – rekao je dr Ninčić, koji je zaposlen u Opštoj bolnici u Senti.

Foto: R. Šegrt

Dr Srđan Ninčić, levo

Marko Nadlački je rekao da prošle godine nije učestovao zbog ispitnog roka, ali je u međuvremenu diplomirao, pa je ovaj put želeo da podrži negovanje tradicije.

- Za mene plivanje u hladnoj vodi za časni krst simbolizuje putovanje svakog čoveka kroz različite poteškoće – rekao je na kraju Nadlački.

Prvi put ove godine, pobednici su dobili zlatnike na poklon, koje je obezbedila kikindska gradska uprava. Darove im je uručio gradonačelnik Nikola Lukač. Plivanje za časni krst u Novim Kozarcima prvi put je organizovano pre 11, a u Kikindi pre 10 godina. Organizatori događaja na „Strelištu“ su Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Kozarci i Mesna zajednica, a na Starom jezeru Ronilački klub „Orka“ i Pravoslavna crkvena opština, uz podršku Grada Kikinde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)