KOMPLEKS U CENTRU POŽAREVCA, NAZVAN PO RADOMIRU VUJOVIĆU, USKORO ĆE DOBITI SAVREMENIJI IZGLED: Obnova trga od 1.900 kvadrata

D. NOVKOVIĆ

29. 01. 2024. u 11:30

LOKALNA samouprava planira rekonstrukciju Trga Radomira Vujovića, zbog čega je - posle izrade idejnog rešenja - raspisana javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije.

КОМПЛЕКС У ЦЕНТРУ ПОЖАРЕВЦА, НАЗВАН ПО РАДОМИРУ ВУЈОВИЋУ, УСКОРО ЋЕ ДОБИТИ САВРЕМЕНИЈИ ИЗГЛЕД: Обнова трга од 1.900 квадрата

GU Požarevac

Prostor predviđen za obnovu zauzima oko 1.900 kvadrata, koji obuhvataju i dečje igralište, i dve oivičene zelene površine, a realizacija zamašnog posla započeta je jer postojeći način korišćenja ovog kompleksa u centru Požarevca više ne odgovora današnjim potrebama korisnika, niti novijim trendovima u uređenju javnih prostora.

- Lokacija je saobraćajnicom podeljena na dve celine, što umanjuje kvalitet prostora, vizuelno i funkcionalno ga smanjuje, te nepovoljno utiče na bezbednost korisnika. Dečje igralište je nedovoljnog kapaciteta, postavljeno na veoma osunčanoj lokaciji i nije bezbedno, jer nije ograđeno i locirano je blizu saobraćajnice - navedeno je u idejnom rešenju koje je izradila Služba glavnog gradskog urbaniste.

Bista

Trg koji se obnavlja nosi ime po Radomiru Vujoviću (1895-1938), jednom od poznatijih komunističkih intelektualaca. Ubijen je u Rusiji, u čistkama za vreme Staljina, a kasnije rehabilitovan kao nedužna žrtva. Na trgu je postavljena njegova bista koja će tokom obnove biti preneta na neku pogodiniju lokaciju.

U planu je i da se kompletan prostor, inače veoma prometan, poploča - uz uređenje pomenutog igrališta za najmlađe Požarevljane, te postavljanje novih klupa, korpi za otpatke i formiranje zelenih površina. Kako je najavljeno, predviđena je i izgradnja jedne fontane, kao i postavljanje žardinjera sa cvećem, a sve će pratiti i obnova javne rasvete.

Na ovoj lokaciji, pritom, postoji i pasaž kojim stanari prolaze privatnim automobilima, ali ubuduće to neće biti dozvoljeno - kako zbog bezbednosti prolaznika tako i zbog celovitosti kompleksa.

Obnova Trga Radomira Vujovića samo je jedan od novijih projekata obnova u Požarevcu. Letos je završena kompletna rekonstrukcija Tabačke čaršije, u kojoj su izmenjene podzemne instalacije, a potom je popločana i kompletirana postavljanjem novog mobilijara. Takođe, trotoar je proširen i ukinuto je parkiranje duž ivica kolovoza...

Trenutno su u toku obnova prostorne celine "Čikoš", ispred nekadašnje istoimene kultne kafane, kao i rekonstrukcija Muzeja kulturne istorije u Nemanjinoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)