NE HRANITE LABUDOVE HLEBOM: Na Gradskom jezeru u Vršcu postavljena tabla upozorenja (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

17. 01. 2024. u 16:27

GRADSKO jezero u Vršcu petu zimu zaredom „pretvorilo“ se u labudovo jezero, jer ove grandiozne ptice u velikom broju biraju baš tu da provedu hladne zimske dane.

НЕ ХРАНИТЕ ЛАБУДОВЕ ХЛЕБОМ: На Градском језеру у Вршцу постављена табла упозорења (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Trenutno ih ima 14 i prava su atrakcija za Vrščane i turiste, koji su upravo zbog njih i zimi počeli da posećuju ovo kupalište.  

O labudovima se od prvog dana staraju vršački rendžeri iz JKP „Drugi oktobar“. Redovno im donose hranu i štite ih od vandala.

Problem je, međutim, što posetioci i dalje ove ptice hrane hlebom, iako rendžeri godinama apeluju da to ne čine, jer je hleb jako štetan za njih.

Kako bi tome stali na put, u plićaku dečje plaže, gde se labudovi uglavnom „druže“ sa ljudima, postavili su tablu sa obrazloženjem zašto im ne treba davati hleb.

Osnovne namirnice labudova su, kako je istaknuto, kukuruz i suncokret, kao i trava koju pasu kada je lepo vreme. U manjim količinama mogu jesti i žito.

S druge strane, komunalci ističu da hleb koji se razloži u vodi utiče na bujanje algi, čije prisustvo štetno utiče na živi podvodni svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)