SNIMIO EKSPLOZIJU SUPERNOVE: Fotografije svemira iz Paraćina koje niste videli (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 01. 2024. u 12:44

POSMATRAJUĆI „nebeski pejzaž“ na noćnom nebu u svojoj astronomskoj opservatoriji, nadomak Paraćina, dr Svetislav Krstić napravio je veliki broj izuzetnih fotografija svemira.

СНИМИО ЕКСПЛОЗИЈУ СУПЕРНОВЕ: Фотографије свемира из Параћина које нисте видели (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Paraćinci su najatraktivnije, objavljene na prestižnim internet portalima, videli prvi put nedavno na izložbi u Kulturnom centru.

Posebno su interesantna dva uporedna snimka galaksije Vatreni točak, napravljena u periodu kraćem od godinu dana. Zvezda je na drugom snimku (u krugu) višestruko sjajnija, što znači da je Krstić zabeležio eksploziju supernove.

Foto: Svetislav Krstić

Galaksija Vatreni točak - supernova desno u krugu

- Svetlost od te eksplozije koju sam teleskopom i kamerom uhvatio putovala je 21 milion godina da bi došla do nas jer je Vatreni točak baš toliko svetlosnih godina udaljen od Zemlje. A to znači da se eksplozija desila pre 21 milion godina. Gledanje u kosmos zapravo je gledanje u prošlost. U tom smislu, ako biste sa neke planete u Velikim kolima sa daljine od nešto više od 600 svetlosnih godina mogli da gledate Zemlju jakim teleskopom, vi biste videli Kosovski boj – slikovito objašnjava Krstić.

Foto: Svetislav Krstić

Tranzit Venera preko Sunca

Kako se nebeski pejzaž menja, malo je dobrih dana za snimanje željenih zvezda i planeta. Zahvaljujući svojoj upornosti, ali i sreći, Svetislav je tako jedini u ovom delu Evrope  uspeo da sa Fruške gore fotografiše tranzit (prelazak) Venere preko Sunčevog diska.

Dežurao je cele noći čekajući da se razvedri i tako je dobio jedinstven snimak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)