BEZMALO VEK "HARIJA POTERA": I danas odoleva stara smederevska bolnica

J. I.

20. 01. 2024. u 07:15

SMEDEREVSKA bolnica, od brojnih starina, ima jednu čija je istorija za mnoge misterija. Drvena zgradica u krugu bolnice zapravo je najstarija smederevska bolnica, stara gotovo čitav vek dobijena od Nemaca kao ratna odšteta. Zbog svog neobičnog izgleda, materijala i starosti, neki je zovu i zgrada "Hari Poter".

БЕЗМАЛО ВЕК  ХАРИЈА ПОТЕРА: И данас одолева стара смедеревска болница

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

- Pa vidite kakva je. Čudna, kao da je ispala iz vremeplova, kao da će svakog trenutka iz nje da izađe čarobnjak i da poleti - kaže mlađi čovek koji nije upućen u istorijsku vrednost "starice".

Čudna zgrada zapravo je Dom narodnog zdravlja, otvoren 1928. godine u dvospratnoj baraci dobijenoj od Nemačke kao ratna odšteta posle Prvog svetskog rata.

- Začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva je upravo osnivanje Doma narodng zdravlja. Nalazio se gde i danas, u krugu bolnice, u Dekerovoj baraci koja postoji i danas - objašnjava direktor Opšte bolnice " Sveti Luka", dr Nenad Đorđević.

U svojoj monografiji, dr Đorđević navodi da je najveće zasluge za otvaranje ove bolnice imao sreski lekar Miladin Milić.

Eksplozija

IAKO je eksplozija nemačke municije u Smederevskoj tvrđavi za vreme Drugog svetskog rata, razorila ovdašnju bolnicu, Dom narodnog zdravlja je ostao netaknut. Tako je do danas.

Dom narodnog zdravlja imao je školsku polikliniku i priručnu laboratoriju. Svakodnevno su ovde, tokom decenija, pregledana i lečena deca, obavljana vakcinacija protiv velikih boginja, a novorođenčad vakcinisana protiv tuberkuloze. Rađeni su sistematski pregledi zdrave dece dva puta godišnje, a bolešljiva deca upućivana su na letovanje radi oporavka. U suterenu barake bilo je deset tuševa koje su koristili zdravstveni radnici i građani sve do 1944.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije