TRSTENIČANIN ŽIVI U STAROJ ZGRADI, ALI JE ISKORISTIO ŠANSU: Kako do nove stolarije uz pomoć države?

S.BABOVIĆ

15. 01. 2024. u 09:42

MIRKO Gudžulić iz Trstenika živi u zgradi iz 1949. godine i decenijama je planirao da promeni prozore i vrata starog stana.

ТРСТЕНИЧАНИН ЖИВИ У СТАРОЈ ЗГРАДИ, АЛИ ЈЕ ИСКОРИСТИО ШАНСУ: Како до нове столарије уз помоћ државе?

Foto:OU Trstenik

- Bilo je krajnje vreme da imamo novu stolariju, ali uvek je to bilo veliko ulaganje – kaže Mirko Gudžulić. - Onda smo čuli da država i opština pokrivaju pola troškova i prijavili smo se za konkurs. Prezadovoljni smo.

Foto:OU Trstenik

Gudžulić je jedan od 84 korisnika novog ciklusa programa energetske efikasnosti, koji se u opštini Trstenik realizuje po treći put. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava izdvojili su po pet miliona dinara, kako bi zainteresovani Trsteničani zamenili stolariju, uveli nove kotlove na gas, solarne panele ili pobošljali spoljnu izolaciju domova.

- Interesovanje za ovaj program je ponovo bilo značajno i mi ćemo i u narednim godinamana nastojati da izdvojimo značajna sredstva, kako bi što više građana iskoristilo mogućnost da živi u toplijim stanovima i smanji režije – podvlači Milena Turk, predsednica Privremenog organa opštine.

Foto:OU Trstenik

Više od 2.000 domaćinstava u Srbiji dobilo je do sada ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava u okviru javnih poziva, koji se sprovodi u 131 gradu i opštini. Istovremeno, država pomaže i pobošljanje energetske efikasnosti na objektima javne namene.

Ustanove obrazovanja su prioritet.

- Naredni projekat biće sanacija Osnovne škole „Rade Dodić“ u Milutovcu, za šta je izdvojeno 33 miliona dinara, a planiramo da apliciramo sledeće godine sa istim projektom za Tehničku školu - rečeno je u opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)