PUNO ZDRAVLJA, SREĆE I SLOGE: U Fruškogorskom manastiru Velika Remeta obeležen Badnji dan

S. KOSTIĆ

06. 01. 2024. u 18:00

U FRUŠKOGORSKOJ tišini, daleko od puteva, skriven u dolini, manastir Velika Remeta, uz veliki broj posetilaca paljenjem badnjaka obeležio je Badnji dan.

ПУНО ЗДРАВЉА, СРЕЋЕ И СЛОГЕ: У Фрушкогорском манастиру Велика Ремета обележен Бадњи дан

Foto S. Kostić

U rajskom vrtu Igumana Stefana, starešine manastira, okupila su se deca, njihovi roditelji, stariji građani, kako bi prisustvovali Božićnom praznovanju, koje se slavi dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista- Božića.

Iguman Stefan poželeo je vernicima, puno zdravlja, sreće i sloge, a zatim pričestio prisutne, među kojima je bilo puno dece.

- Dolazimo porodično u ovaj manstir skoro deceniju. Na Badnji dan obavezno, volimo da slušamo igumanove besede.- kaže Stevan Pajić iz Novog Sada.

U replici Vitlejemske pećine, jasle, slama, ikona majke božije i rođenje Isusa, ali i badnjak koji se kasnije založio.

Narodno verovanje kaže, da na ovaj dan treba da se prašta i miri. Inače, Badnji dan je poslednji dan i najstrožiji dan Božićnog posta.

Za sve prisustne vernike monaštvo manastira pripremilo je toplo posluženje.

Ovu fruškogorsku svetinju je osnovao kralj Dragutin krajem 14. i početkom 15.veka i skoro čitav vek o njemu nema pisanih tragova. Prvi pisani dokument o manastiru je iz 1509.godine a prva značajna kompozicija živopisanih fresaka sa primesama barokne umetnosti javlja se 1568.godine. Manastir je prvo veliko stradanje doživeo 1716 godine u ratu između Austrougarske i Turske, a onda u Drugom svetskom ratu.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!